Cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut şi alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace, potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), relatează EFE, potrivit Agerpres.

Nivel de anticorpi dezvoltat de 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare, a fost analizată în cadrul acestui studiu.

Pe lângă semnalarea faptului că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul arată că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.

Un nivel mai ridicat de anticorpi decât cei asimptomatici

„Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi” decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

În plus, cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice.

Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %).

Bilanțul COVID-19 din România la 1 Decembrie

Conform datelor existente la nivelul CNCCI (Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției) la data de 1 decembrie 2021, ora 10:00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.141 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 89 decese, dintre care 10 anterioare intervalului de referinţă.

Până astăzi, 1 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.780.808 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.348 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. În total, 1.689.184 de pacienți au fost declarați vindecați.