Un studiu realizat recent în Israel, unul dintre liderii mondial atunci când vine vorba despre vaccinare în masă, vine cu o serie de date îngrijorătoare cu privire la protecţia oferită de vaccinul Pfizer.
Noi date venite din Israel privitoare la varianta Delta a SARS-CoV-2 şi la vaccinul Pfizer.
Date şocante privind protecţia împotriva infectării şi a prevenirii formelor simptomatice
Astfel, potrivit datelor de la Ministerul israelian al Sănătăţii, serul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech are o eficacitate de numai 39% în prevenirea infectărilor și de doar 41% în prevenirea formei simptomatice a infecției cu varianta Delta.
Totuşi, vaccinul este foarte eficient atunci când vine vorba despre spitalizări sau formele grave ale bolii. Vaccinul Pfizer este eficient în proporţie de 92% împotriva cazurilor care necesită spitalizare şi de 91% împotriva formei severe a infecţiei cu varianta Delta.
Studiul care a relevat aceste date a fost realizat în perioada 20 iunie – 17 iulie 2021, însă nu a fost specificat numărul de cazuri analizate, notează Forbes.com.
Împotriva altor variante de SARS-CoV-2, vaccinul Pfizer are o eficacitate de 95%, se arată în estimările realizate prin cercetări clinice.
Datele acestui studiu vin totuşi în contradicţie cu alte studii referitoare la serul Pfizer-BioNTech şi protecţia oferită în faţa variantei Delta, care indicau o scădere uşoară a eficacităţii, doar până la 80-90%, faţă de infectare şi formele uşoare ale bolii.
Israelul este unul dintre liderii mondial la capitolul vaccinare a populaţiei, însă varianta Delta a dat peste cap toate planurile autorităţilor, care renunţaseră la restricţiile pandemice în luna mai.
Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech va fi produs şi pe continentul african
Miercuri, s-a anunţat oficial că vaccinul Pfizer va fi produs şi în Africa, în urma unui acord încheiat între deținătorii patentului și un institut din Africa de Sud.
Se estimează că până la sfârșitul anului primele doze vor fi livrate pe piață.
Institutul BioVac, cu sediul în Cape Town, Africa de Sud, va primi ingredientele necesare de la unități din Europa și va finaliza ultimele etape din procesul de producție al serului. Biovac și-a fixat ca obiectiv o producție anuală de 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.
Sursă foto: Dreamstime