Epidemia a schimbat atitudinile tradiționale pozitive ale bulgarilor la sfârșitul acestui an. 80% sunt de părere că 2020 a fost un an prost pentru Bulgaria. În plan personal, pentru 39% dintre bulgari anul a fost bun, iar pentru 47% – rău. Măsurile împotriva răspândirii infecției au, de asemenea, o latură pozitivă – oamenii petrec mai mult timp cu familiile lor, dar mulți dintre ei rămân pesimiști cu privire la 2021.
Asta arată rezultatele unui studiu Trend, comandat de ziarul 24Chasa/24deore, dedicat atitudinilor bulgarilor pentru anul care se încheie. Acesta a fost realizată în perioada 26 noiembrie – 3 decembrie, prin interviuri „față în față” cu 1.009 persoane cu vârsta de peste 18 ani. Ponderea bulgarilor care au fost fericiți în 2020 (46%) și a celor care nu au fost (44%) e aproape egală. Comparația cu 2019 arată o imagine înrăutățită. Anul trecut, 63% s-au declarat fericiți, dar sondajul a arătat o dependență clară între vârstă și fericire. Cei mai tineri (18-29 de ani) sunt în mare parte fericiți, iar odată cu înaintarea în vârstă valorile scad treptat, scrie Dnevnik.bg.
După cum era de așteptat, peste 70 de ani sunt de două ori mai mulți cei care spun că nu au fost fericiți în 2020. Sondajul arată că 80% dintre respondenți consideră că 2020 a fost un an prost pentru Bulgaria și doar 10% sunt de părere contrară. Diferența la acest indicator între anul acesta și ultimii ani este, așa cum era de așteptat, enormă. Atunci, evaluările pozitive și negative au fost destul de apropiate ca valori – aproximativ 40%, potrivit agenției.
Cu toate acestea, când vine vorba de 2020 în plan personal, anul arată mai bine, deși predomină din nou evaluările negative – pentru 39% a fost un an bun, iar pentru 47% nu. În ultimii ani, anul a fost bun pentru aproximativ 50-60% dintre bulgari și rău doar pentru mai puțin de o treime.
În evaluarea bulgarilor pe 2020, se observă că prevalează evaluări neutre sau mai degrabă bune pentru viața personală și profesională, dar atunci când vine vorba de evaluarea oportunităților financiare, părerea că anul a fost destul de rău este împărtășită de 40%. Pentru efectul asupra veniturilor gospodăriilor este relevant faptul că acest procent în 2018 și 2019 a fost cu 10 puncte mai mic.
Latura pozitivă a măsurilor antiepidemice se manifestă prin faptul că 74% dintre participanții la studiu indică faptul că au avut suficient timp pentru familia lor, în timp ce în 2019 această pondere a fost de 65%.
În ciuda descoperirii unui vaccin, bulgarii rămân pesimiști în ceea ce privește anul 2021. Aproape o treime consideră că va fi mai bine pentru Bulgaria, în timp ce 44% se așteaptă la un an mai rău din cauza scepticismului că va fi găsită o soluție rapidă pentru a rezolva epidemia. Acest rezultat este probabil influențat de așteptările negative cu privire la efectul epidemiei asupra economiei.
Cu toate acestea, întrebați despre așteptările pentru 2021 în plan personal, cei mai muți sunt de părere că va fi un an mai bun (39%) și 29% – un an mai rău. Și în acest caz, răspunsurile sunt mai pozitive când vin de la cei mai tineri participanți la studiu.