Concluzia lor se regăsește în cel mai recent studiu, publicat în revista ”Obesity”, scrie MedicalNewsToday.
Obezitatea este asociată cu unele dintre principalele cauze ale decesului prematur, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și cancer. Înțelegerea efectelor alimentelor puternic procesate și ale aportului scăzut de proteine asupra sănătății ar putea îmbunătăți strategiile de prevenire a obezității.
Recent, cercetătorii au analizat datele privind sănătatea populației pentru a înțelege relația dintre aportul de proteine și obezitate. Astfel, au descoperit o legătură între aportul mai mic de proteine la micul dejun și aportul general mai mare de alimente pe parcursul zilei.
Impactul aportului de proteine asupra dietei
Cercetătorii au analizat datele din Sondajul național de nutriție și activitate fizică din 2011-2012 de la Biroul Australian de Statistică. Acestea au inclus date de la 9.341 de persoane, cu o vârstă medie de 46,3 ani.
Datele incluse de ei au fost următoarele:
– aportul caloric din proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre și alcool
– timpul consumului de alimente
– indicele de masă corporală (IMC)
Aportul mediu de energie a fost de 2072 de calorii, inclusiv:
18,4% din proteine
43,5% din carbohidrați
30,9% din grăsimi
2,2% din fibre
4,3% din alcool
Ce au descoperit cercetătorii despre proteinele consumate la micul dejun
Comparând aportul de energie și timpul în care au fost consumate, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cantități mai mici de proteine la prima masă a zilei au avut un aport mai mare de calorii în mesele ulterioare. Cercetătorii au observat că, pe măsură ce aportul de proteine a scăzut, energia din grăsimi, carbohidrați, zaharuri și alcool a crescut în ceea ce este cunoscut sub numele de „diluare a proteinelor”. Totodată, au mai observat că cei care au consumat mai puține proteine la prima masă au consumat mai multe alimente foarte procesate pe parcursul zilei.
O masă cu conținut scăzut de proteine, la micul dejun, are ca rezultat un consum excesiv de energie
„Studiul nostru sugerează că o masă cu conținut scăzut de proteine, la micul dejun, are ca rezultat, prin intermediul pârghiei proteice, un consum excesiv de energie (grăsimi și carbohidrați)”, a declarat prof. David Raubenheimer, autor al studiului.
„Chiar dacă persoanele care început ziua cu un mic dejun cu conținut scăzut de proteine tind să mănânce pe parcursul zilei mai multe proteine după aceea (la prânz și la cină), ei nu compensează prea mult începutul cu conținut scăzut de proteine. Astfel, la sfârșitul zilei, dieta lor are mai puține proteine și este mai bogată în grăsimi și/sau carbohidrați, decât la persoanele care încep ziua cu mese mai bogate în proteine”, a precizat el.
De ce oamenii consumă alimente foarte procesate
Cercetătorii au observat că mulți factori ar putea explica de ce oamenii sunt predispuși să consume alimente foarte procesate. Acești factori sunt:
– gustul
– prețul mai mic
– comoditatea
– marketingul agresiv
– activitatea politică corporativă interferând cu politica de sănătate publică