Astfel că un singur trabuc fumat poate furniza nicotina existentă într-un pachet de ţigări. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, peste 20% dintre adolescenţii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani fumează zilnic, iar numărul celor care preferă trabuc, a crescut semnificativ în ultimii ani.
Acelaşi raport arată că probabilitatea ca un tânăr să moară înainte de implinirea vârstei de 60 de ani e de 107 la 1000. Trabucul diferă ca mărime de ţigară, însă, în comparaţie cu fumul de ţigară, cel de trabuc nu este, de regulă, inhalat.
Ţigaretele pot avea mărimi diferite şi conţin, de obicei, mai puţin de 1 gram de tutun fiecare. Pentru a fuma o ţigară ai nevoie de cel mult 10 minute. Trabucul, în schimb, necesită un timp mai îndelungat pentru a-l fuma şi poate conţine între 1 şi 20 de grame de tutun.
De asemenea,  un studiu realizat în Germania, care a urmărit pe o perioadă de 5 ani rolul publicităţii asupra iniţierii fumatului la tineri, a constatat creşterea incidenţei fumatului, cu predilecţie, în rândul tinerelor, la sfârşitul acestui interval, cu 62%. Tinerele asociau fumatul cu imaginea favorabilă indusă de reclamele la anumite mărci de ţigarete.
În România, Programul Naţional Stop Fumat îşi propune să îi ajute pe cei care vor să renunțe la fumat.
În ciuda faptului că, la nivel mondial, peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului, dependenţa de nicotină este o boală cronică, ce poate fi poate fi prevenită sau tratată cu ajutor medical de specialitate, atrage atenția Centrul Național pentru Renunțare la Fumat.