Studiu: Vaccinul Pfizer produce mai puțini anticorpi împotriva variantei Delta
Persoanele complet vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer-BioNTech vor avea probabil nivele de peste cinci ori mai mici de anticorpi neutralizanți împotriva variantei Delta (B16172) în comparație cu tulpina originală, arată noile date de laborator. Pfizer plănuiește să vină cu o nouă doză în toamnă.
Răspunsul acestui anticorp a fost chiar mai scăzut la persoanele care au primit doar o singură doză. După o singură doză de Pfizer-BioNTech, 79% dintre oameni au avut un răspuns anticorp neutralizant cuantificabil împotriva tulpinii inițiale, dar aceasta a scăzut la 50% pentru varianta Alpha (B117), 32% pentru varianta Delta (B16172) și 25 procentul pentru varianta beta (B1351), a arătat un studiul, publicat joi în The Lancet.
Rezultatele arată, de asemenea, că nivelurile acestor anticorpi sunt mai mici odată cu creșterea vârstei și că nivelurile scad în timp. Cu toate acestea nu s-a observat nicio corelație pentru sex sau indicele de masă corporală.
Nivelurile de anticorpi nu pot arată eficacitatea vaccinului în mod independent
Deși astfel de rezultate de laborator sunt necesare pentru a oferi un ghid cu privire la modul în care virusul ar putea evolua pentru a scăpa de prima generație de vaccinuri, doar nivelurile de anticorpi nu prezic eficacitatea vaccinului și sunt necesare, de asemenea, studii prospective asupra populației, notează Business Standard.
Nivelurile mai mici de anticorpi neutralizanți pot fi încă asociați cu protecția împotriva Covid-19, au spus cercetătorii de la Institutul Francis Crick și Institutul Național de Cercetare în Sănătate (NIHR) UCLH Biomedical Research Center din Marea Britanie.
„Este posibil ca acest virus să apară în viitor, așa că trebuie să rămânem agili și vigilenți. Studiul nostru este conceput pentru a răspunde schimbărilor pandemiei, astfel încât să putem oferi rapid dovezi privind schimbarea riscului și protecției”, a spus Emma Wall, consultant UCLH pentru boli infecțioase.
”Cel mai important lucru este să ne asigurăm că protecția împotriva vaccinurilor rămâne suficient de ridicată pentru a menține cât mai mulți oameni în afara spitalului. Și rezultatele noastre sugerează că cel mai bun mod de a face acest lucru este de a livra rapid doze a doua și de a oferi rapel celor care au imunitate. Să nu fie suficient de ridicat împotriva acestor noi variante „, a adăugat ea.
La studiu au participat 250 de persoane
Descoperirile susțin, de asemenea, planurile actuale de reducere a diferenței de doză dintre vaccinuri, deoarece au constatat că, după doar o doză de vaccin Pfizer-BioNTech, oamenii sunt mai puțin predispuși să dezvolte niveluri de anticorpi împotriva variantei Delta la fel de ridicate decât cele observate împotriva Alpha dominant anterior (B117) varianta.
Pentru studiu, echipa a analizat anticorpii din sângele a 250 de persoane sănătoase care au primit fie una, fie două doze de vaccin Pfizer-BioNTech Covid-19, până la trei luni după prima lor doză.
Cercetătorii au testat capacitatea anticorpilor de a bloca intrarea virusului în celule, așa-numiții „anticorpi neutralizanți”, împotriva tulpinii originale descoperite pentru prima dată în Wuhan.
Studiul va fi extins la participanții vaccinați cu vaccinul Oxford / AstraZeneca.
Cercetătorii și-au prezentat concluziile la Consortiul Național de Virologie Genotip-la-Fenotip (G2P-UK), Grupul consultativ pentru amenințări cu virusul respirator nou și emergent (NERVTAG) și Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), ca dovadă a nivelului de protecție pe care oamenii l-ar putea primi împotriva noilor variante după o doză și ambele doze de vaccin Pfizer Covid-19.
Sursă foto: dreamstime