Studiu: Vaccinurile produse de Moderna și Pfizer au un răspuns imun mai puternic în fața variantelor noi de COVID

vaccin Pfizer

Sursă: Dreamstime

Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au efectuat un nou studiu care arată eficacitatea vaccinurilor Moderna și Pfizer-BioNTech în generarea unui răspuns al celulelor T împotriva SARS-CoV-2 și problemelor severe cauzate de către acest virus.

Studiu: Vaccinurile produse de Moderna și Pfizer au un răspuns imun mai puternic în fața variantelor noi de COVID

Echipa a fost formată din cercetători de la Institutul de Virologie Gladstone din San Francisco și de la Universitatea din California. Aceștia au reușit să dovedească că persoanele care au primit prima doză de vaccin anti-COVID după ce s-au tratat de coronavirus, nu au mai avut nevoie de rapel.

Mai mult decât atât, cercetătorii au arătat că, în cazul indivizilor care au fost infectați, vaccinarea ar putea induce un raspuns mai persistent al celulelor T specifice SARS-CoV-2, asupra tractului respirator, față de indivizii care nu au fost infectați.

Îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinului împotriva noilor variante

De la începutul pandemiei, eforturile intense de a produce și testa un vaccin anti-COVID au rezultat în autorizarea de urgență a mai multor vaccinuri care se bazează pe mRNA.

Chiar dacă vaccinurile anti-COVID produse de către Moderna și Pfizer s-au dovedit a fi eficace împotriva virusului, există îngrijorări cu privire la capacitatea acestora de a proteja împotriva noilor tulpini care se răspândesc rapid.

News-medical.net notează că anticorpii generați după vaccinare sunt eficienți împotriva tulpinii britanice. Totuși, studiile au arătat că anticorpii aceștia nu sunt la el de eficienți când vine vorba de tulpina descoperită în Africa de Sud sau de cea descoperită în Brazilia.

Imunitatea generată de celulele T este mai puternică în fața noilor variante

Din fericire, studiile sugerează că imunitatea generată de celulele T este mai mare în fața variantelor. Aceste celule pot fi răspunsul pentru o imunitate de lungă durată, având în vedere că acestea pot persista pentru zeci de ani, spune echipa de cercetători.

Mai mult decât atât, studiile referitpare la anticorpi și la răspunsul celulelor B la infecție arată că bonavilor de coronavirus le este benefică o singură doză de vaccina mRNA, a doua nefiind necesară.

Ce au făcut cercetătorii în acest context?

Echipa de cercetători a condus un studiu la care au participat 8 persoane vaccinate cu vaccin mRNA, dintre care 4 au fost vindecați și 4 care nu au fost infectați. Trei dintre aceștia au privit vaccin Moderna (mRNA-1273) , restul primind vaccin Pfizer (BNT162b2).

Pentru fiecare dintre cele 24 de mostre obținute, cercetătorii au stabilit funcții de fenotip și efector al celulelor T care răspund la proteina spike a variantei originale de SARS-CoV-2. Totodată, sunt vizate și proteinele spike ale variantelor B.1.1.7 (varianta britanică) și B.1.351 (varianta africană).

Proteina spike este structura principală pe care virusul o utilizează pentru a infecta celule gazdă, cât și ținta principală a anticorpilor neutralizatori, în urma vaccinului.

Celulele T apărute în urma vaccinului au răspuns într-o modalitate asemănătoare cu epitopii spike ai variantei ancestrale. Caracteristicile fenotipice ale acestor celule erau identice în cazul a mai multe variante diferite.

În rândul indivizilor neinfectați, o a doua doză a stimulat cantitatea, dar nu și calitatea reacțiilor specifice spike. Cercetătorii spun că acest lucru scoate în evidență importanța administrării unei a doua doze indivizilor neinfectați.

Totuși, printre participanții convalescenți, nu a fost înregistrată, nici în acest caz, o evidență a schimbărilor fenotipice în celulele T, ca urmare a administrării celei de-a doua doze.

Sursă foto: Dreamstime