Un studiu recent, coordonat de cercetătorii americani, arată că episoadele grave de îmbolnăvire cu COVID-19 pot afecta semnificativ sănătatea pe termen lung. Astfel, pacienţii care supravieţuiesc unei infecţii severe, au șanse duble de a murit în anul următor.
Riscul de deces dublu pentru cei vindecați după ce au trecut prin forme grave de COVID-19
Ultimele studii arată că riscul crescut de deces a fost mai mare în cazul pacienţilor sub 65 de ani şi doar 20% dintre pacienţii cu forme severe de COVID-19 care au murit din cauza complicaţiilor tipice ale Covidului, cum ar fi insuficienţa respiratorie, potrivit arată The Guardian.
„Am efectuat un studiu anterior care a arătat că pacienţii cu COVID-19 sever care s-au recuperat au avut un risc semnificativ mai mare de a fi spitalizaţi în următoarele şase luni. Acest nou studiu a extins acest lucru pentru a investiga riscul de mortalitate în următoarele 12 luni”, a transmis profesorul Arch Mainous de la Universitatea din Florida, autorul principal al studiului teribil.
Mii de participanți la acest studiu
Astfel, cercetătorii au urmărit dosarele electronice de sănătate a 13.638 de pacienţi care au fost supuşi unui test PCR pentru COVID-19 în cadrul sistemului de sănătate al Universităţii din Florida. Dintre aceștia, 178 de pacienţi au avut simptome severe ale virusului, 246 forme ușoare sau moderate de COVID-19, iar restul au avut rezultate negative. Mai mult, toţi pacienţii incluşi în studiu s-au vindecat de boală, iar cercetătorii au urmărit rezultatele acestora în următoarele 12 luni.
Studiul a a arătat că pacienţii care s-au simţit foarte rău din cauza coronavirusului au avut o şansă semnificativ mai mare de a muri în următorul an, o tendinţă care a fost deosebit de notabilă în rândul celor cu vârsta sub 65 de ani. Deoarece aceste decese au survenit frecvent la mult timp după ce infecţia iniţială a trecut, este posibil ca familiile sau medicii pacienţilor să nu fi fost niciodată legate de COVID-19, a constatat studiul.
Practic, 80% dintre aceste decese au survenit din motive foarte diverse care nu sunt asociate în mod obişnuit cu virusul COVID-19, dar starea generală intră în declin după infectarea cu teribila boală.
Declin al stării generale după infectarea cu COVID-19
Acest lucru sugerează că pacienţii au suferit un declin general al stării lor de sănătate care i-a făcut vulnerabili. „Din moment ce ştim acum că există un risc substanţial de a muri din cauza a ceea ce ar fi probabil considerat a fi o complicaţie nerecunoscută a COVID-19, trebuie să fim şi mai vigilenţi în ceea ce priveşte diminuarea episoadelor severe de COVID-19″, a declarat Mainous.
„A risca şi a spera la un tratament de succes în spital nu transmite imaginea completă a impactului COVID-19. Recomandarea noastră în acest moment este să folosim măsuri preventive, cum ar fi vaccinarea, pentru a preveni episoadele severe de COVID-19”.
Este cunoscut faptul că unii oameni se confruntă, în același timp, cu simptome COVID-19 pe termen lung. Acestea pot dura câteva săptămâni sau luni după infectare. Printre ele se numără oboseala şi dificultăţile de respiraţie.