Oxford Vaccine Group, dezvoltatorul inițial al vaccinului AstraZeneca, a anunțat recent că efectuează un studiu clinic de evaluare a mai multor vaccinuri.
Oxford Vaccine Group din Marea Britanie face un studiu clinic numit „mix-and-match” al mai multor vaccinuri COVID-19.
Studiu îngrijorător al britanicilor
Studiul a început cu examinarea celor care au primit deja vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. Există vreun motiv pentru ca Pfizer și Moderna să fie preocupați de rezultatele studiului?
Cercetarea a început cu examinarea participanților care au primit deja vaccinurile Pfizer și AstraZeneca. Odată ce au intrat în studiu, fie li s-a administrat pentru a doua doză același vaccin, fie li s-a administrat celălat vaccin: Pfizer și apoi AstraZeneca, sau AstraZeneca și apoi Pfizer.
Oxford a decis să extindă acest studiu, adăugând mai mulți pacienți și a le oferi apoi fie Moderna, fie noul vaccin Novavax și pentru a compara Pfizer cu Pfizer și AstraZeneca cu AstraZeneca. „Va trebui să așteptăm și să vedem care sunt rezultatele, înainte de a ști cine este câștigătorul sau învinsul.
Pentru prima parte a studiului, cu Pfizer și AstraZeneca, datele sunt așteptate luna viitoare. Apoi, datele care includ Moderna și Novavax vor veni în iunie sau iulie”, spune unul dintre cei care au participat la studiu.
Dacă nivelurile de anticorpi sunt aceleași sau mai mari, pot deschide o oportunitate pentru unele dintre companiile mai noi, precum Novavax, de a intra în cursa pentru vaccinare. Și astfel ar putea să ofere cel mai mare beneficiu celui mai nou jucător de pe piața vaccinurilor, Novavax.
Novavax, aproape de a fi utilizat în SUA
Autorizația de utilizare pentru Novavax este așteptată în cel mai scurt timp în SUA. Studiul clinic nu testează dacă este nevoie de o a treia doză de vaccin. Dar, cu siguranță, ar putea fi o altă opțiune, mai ales dacă arată că nivelurile de anticorpi sunt aceleași sau mai mari.
O singură doză de vaccin Pfizer împotriva coronavirusului nu poate genera un răspuns imun suficient pentru a proteja împotriva noilor variante dominante, cu excepția persoanelor care au fost deja infectate cu COVID-19, potrivit unui studiu recent.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că întârzierea celei de-a doua doze a oricăruia dintre vaccinuri, timp de 9-15 săptămâni după prima doză, poate reduce la minimum infectările, spitalizările și decesele în zonele în care există o capacitate limitată de aprovizionare și distribuție a vaccinului.