Studiul care răstoarnă teoriile scepticilor: Oamenii sunt de vină pentru această criză

Planeta Pământ

Sursa: Dreamstime

Nivelul de certitudine al comunității științifice privind provocarea schimbărilor climatice de către oameni este mai mare decât oricând, informează Ecowatch. Nu mai este niciun dubiu că încălzirea globală este doar din vina noastră, susține un studiu care a analizat zeci de mii de lucrări privind schimbările climatice și din care reiese că 99,9% dintre cercetări sunt de acord cu acest lucru.

88.125 de studii publicate din 2012 până în 2020 au fost revizuite de experți de la Universitatea Cornell din New York, pentru a vedea câte dintre aceste cercetări au legat activitatea umană de schimbările climatice și în ce măsură există o opinie unanimă a specialiștilor.

Astfel, au descoperit că doar patru dintr-un eșantion aleatoriu de 3.000 de studii erau sceptice cu privire la schimbările climatice cauzate de om, transmite Ecowatch.

„Suntem convinși că acum consensul experților depășește cu mult 99% în ceea ce privește realitatea schimbărilor climatice cauzate de om”, a declarat Mark Lynas, profesor la Universitatea Cornell, primul autor al lucrării.

„Este esențial să recunoaștem rolul principal al emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât să putem gândi noi soluții, deoarece asistăm la efectele devastatoare ale dezastrelor legate de climă asupra afacerilor, oamenilor și economiei”, spune și Benjamin Houlton, coautor al studiului.

Există totuși un scepticism în privința avertismentelor lansate de oamenii de știință

În ciuda acestei păreri unanime a oamenilor de știință, unele sondaje de opinie și declarații ale politicienilor arată un oarecare scepticism în privința avertismentelor lansate de oamenii de știință cu privire la adevărata cauză a schimbărilor climatice.

În 2016, un sondaj arăta că doar 27% dintre adulții americani cred că există o părere unanimă a oamenilor de știință conform căreia schimbările climatice sunt provocate de activitățile umane.

Schimbările climatice se întâmplă sub ochii noștri

Un raport al ONU publicat zilele trecute a avertizat că toți ghețarii din Africa ar putea dispărea în următoarele două decenii. Africa este responsabilă de doar 4% din poluarea cu gaze cu efect de seră, însă continentul și populația sa sunt extrem de vulnerabili la ravagiile crizei climatice. Schimbările climatice accelerează topirea ghețarilor, intensifică seceta și agravează evenimentele meteo extreme, cum ar fi furtunile.

În paralel, California înregistrează în aceste zile cel mai secetos an din ultimul secol. Iar în India inundațiile provocate de ploile torențiale au ucis cel puțin 22 de persoane în statul Uttarakhand.

Un raport separat al ONU arată că schimbările climatice au exacerbat cele mai grave inundații care au lovit Sudanul de Sud în ultimii 60 de ani.