Conform cercetărilor timpurii ale unei echipe internaționale, două medicamente utilizate de obicei în tratarea artritei reumatoide s-au dovedit utile în îmbunătățirea șanselor de supraviețuire ale pacienților COVID aflați în stare gravă, conform cnn.com

De asemenea, cercetările arată și că medicamentele respective accelerează recuperarea pacienților.

O îmbunătățire cu 8,5% a supraviețuirii

Datele din studiul REMAP-CAP au arătat că Administrarea de perfuzii cu tocilizumab sau sarilumab pacienților COVID bolnavi în mod critic a fost asociată cu o îmbunătățire cu 8,5% a supraviețuirii și cu posibilitatea de a fi externat de la unitatea de terapie intensivă a unui spital cu aproximativ o săptămână până la 10 zile mai repede, conform sciencemediacentre.org

Constatările au fost postate într-o lucrare pre-tipărită pe medrxiv.org, dar nu au fost publicate într-un jurnal evaluat de colegi.

Acestea au inclus date despre mai mult de 800 de pacienți COVID, aflați în stare critică și internați în șase țări. Cercetătorii au subliniat că descoperirile au fost doar în rândul pacienților cu afecțiuni critice.

Adevărul despre vaccinul anti-COVID

Ștefan Dascălu, un cercetător român la Oxford, a demontat patru mituri despre vaccinarea cu serul anti-Covid-19. Acestea se referă la timpul scurt în care a fost dezvoltat serul, ideea că modifică ADN-ul, reacțiile adverse și îmbolnăvirea după prima doză.

„Această aparentă grabă în devzoltarea unui vaccin nu a fost deloc așa. Nu este atribuită faptului că s-au sărit sau că s-au ars etape din dezvoltarea și în special din testarea siguranței și eficienței unui vaccin, ci simplul fapt că avem în momentul de față vaccinuri împotriva virusului Sars-CoV-2 este o dovadă a capacității întregii omeniri de a răspunde unui astfel de eveniment care a pus în genunchi întreaga populație a Planetei.

Resursele materiale și umane care au fost implicate în dezvoltarea vaccinului au fost enorme, prin comparație cu dezvoltarea altor vaccinuri proiectate în zeci de ani. Etapele studiului clinic au fost singurele peste care nu s-a putut sări.

Vaccinurile le avem deja de la începutul pandemiei. Singurul motiv pentru care a mai durat atât de mult timp pentru a fi implementate, este doar pentru că au trebuit testate în mod riguros, în special pentru siguranță. S-a demonstrat că sunt sigure și eficiente împotriva virusului”, a precizat Ștefan Dascălu.

Mitul care spune că vaccinul modifică ADN-ul nu poate sta în picioare.  „Aceasta este puțin spus o eroare științifică. Este total fals. Nu se poate întâmpla așa ceva, pentru că vaccinul nu conține nimic care ar putea să influențeze genomul și materialul genetic din interiorul celulelor noastre.

Vaccinurile pe bază de ARN, care de obicei sunt ținta acestor conspirații, nu sunt capabile de a face acest lucru, tocmai din motivul că acest ARN este o informație codificată pentru acea proteină “spike” din cadrul virusului care este degradată în foarte scurt timp după ce este exprimată de celulele noastre. În niciun caz nu are capacitatea de a ne modifica celulele și ADN-ul nostru”, a declarat acesta, conform Digi24.