Studiul care vine cu cea mai puternică dovadă de până acum. Ce s-a descoperit despre „vitamina soarelui”

Sursă: Dreamstime

Descoperire senzațională: o nouă cercetare confirmă că această vitamină, ne poate ajuta să luptăm cu Covid-19. Vitamina D a fost vedeta acestei pandemii. Încă de la început s-a spus că așa numita ”vitamina soarelui” are un rol major în prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Studiul care vine cu cea mai puternică dovadă de până acum. Ce s-a descoperit despre „vitamina soarelui”

Există și o explicație în spatele motivului pentru care se crede că vitamina D ar putea fi utilă și aceasta este legată de imunitate. Acum, oamenii de știință din Israel spun că au adunat cele mai convingătoare dovezi de până acum care arată că nivelurile crescute de vitamina D pot ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de formă gravă a bolii sau deces, scrie Times of Israel.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina D are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot anticipa cum s-ar descurca persoanele dacă ar fi infectate, pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, susțin autorii studiului, într-o nouă cercetare revizuită de colegi, publicată în jurnalul PLOS One.

Cercetarea lor se bazează pe unele studii efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă. Medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai curând o modalitate de a împiedica scăderea nivelului de imunitate.

Administrarea suplimentelor ar fi putut contrbui la evitarea celor mai grave efecte ale bolii

Deficitul de vitamina D este endemic în Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel, unde aproximativ patru din cinci persoane au un nivel scăzut de vitamina D, conform unui studiu din 2011. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, administrarea suplimentelor înainte de infecție ar fi putut contrbui la evitarea celor mai grave efecte ale bolii, notează publicația israeliană.

Diferența pe care o face vitamina D

„A fost mai mult decât surprinzător să vedem diferența dintre un pacient care poate face o formă severă a bolii dacă are un deficit de vitamina D, comparativ cu cei care nu au acest deficit”, a spus dr. Amiel Dror, de la Galilee Medical Center.

Eficiența vitaminei în întărirea sistemului imunitar

Studiul a fost realizat înainte de apariția variantei Omicron, dar, spune expertul, coronavirusul nu se schimbă suficient de mult între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D. ”Observăm că vitamina D ajută oamenii infectați cu Covid, fiind un rezultat al eficienței sale în întărirea sistemului imunitar și de a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator”, a declarat acesta. „Acest lucru este la fel de relevant și pentru Omicron și pentru variantele anterioare”, afirmă Dror.

Anul trecut, un document provenit de la Universitatea din Barcelona a sugerat că administrarea vitaminei D a avut un succes uimitor, cu o reducere cu 80% a internărilor la terapie intensivă și o reducere cu 60% a deceselor provocate de Covid.

26% dintre pacienții care au murit aveau deficit de vitamina D

Tot anul trecut, au fost publicate cercetări preliminare care arătau că 26% dintre pacienții cu Covid-19 care au murit aveau deficit de vitamina D, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.

Autoritățile sanitare din Israel și din alte câteva țări au recomandat suplimente de vitamina D ca răspuns la pandemie, deși datele privind eficacitatea ei au fost destul de rare până acum.