Pana in 2011, Universitatea din Illinois se va putea lauda cu cel mai puternic si rapid supercomputer al tuturor timpurilor. Cat de rapid? Noul supercomputer va putea realiza standardul „petaflop”, alfel spus 1.000.000 de miliarde de operatiuni matematice pe secunda.

Evident, aceasta achizitie are un pret pe masura, adica 208 milioane de dolari, cam cel mai scump computer realizat vreodata.

IBM a fost ales pentru a produce noua jucarie, care in 2011 trebuie sa fie vedeta lumii IT. Universitatea din Illinois va gazdui supercomputerul, insa beneficiarul acestuia va fi National Science Foundation.

Noul computer se va numi Blue Waters. In prezent, cel mai puternic computer de la Universitate (Abe) are o zecime din puterea de calcul a lui Blue Waters.

Blue Waters are nevoie de o noua casa si de energie electrica pe masura. In timp ce un PC are un singur procesor, un supercomputer inghite sute de mii de procesoare si este insetat de curent electric. Pentru noua cladire („cusca” supercomputerului) vor fi alocate 60 de milioane de dolari.

Sursa: NY Times