Asiaticii au devenit recent cea mai mare comunitate de noi sosiţi în Statele Unite ale Americii, depăşindu-i pe hispanici, conform unui studiu american publicat marţi, care subliniază că această evoluţie demografică aduce cu ea schimbări economice şi sociale.
Studiul realizat de institutul Pew Research Center, cu sediul la Washington, susţine că această inversare de tendinţă între asiatici şi hispanici, care reprezintă cele mai numeroase comunităţi de noi sosiţi pe teritoriul american, a început în 2009. Această tendinţă se explică în principal printr-un număr de persoane din ce în ce mai redus venite din Mexic, din cauza unei scăderi a numărului de locuri de muncă şi a măsurilor severe luate împotriva imigraţiei ilegale.
În schimb, numărul imigranţilor veniţi din Asia a rămas acelaşi sau a crescut uşor.
Pew Research Center dezvăluie de asemenea faptul că asiaticii au de trei ori mai multe şanse de a obţine o viză de muncă decât alţi imigranţi, în timp ce 61% dintre ei cu vârsta de peste 25 de ani au fost în ultimii ani absolvenţi (dublu faţă de alte comunităţi). Ceea ce face din asiatici „grupul de imigranţi cu cea mai mare pregătire din istoria Statelor Unite”.
Studiul precizează în cele din urmă că între 13 şi 15% dintre imigranţii asiatici se află în mod ilegal în SUA, faţă de 45% dintre hispanici.
În acest context, cercetătorii estimează că aceste evoluţii demografice pot aduce schimbări semnificative în termeni economici, dar mai ales sociali. Ele pot de asemenea, pe termen scurt, să schimbe o percepţie asupra imigranţilor în vremuri economice dificile, şi anume, că aceste persoane le-ar fura locurile de muncă cetăţenilor americani şi ar profita de serviciile sociale.
Sursa: Agerpres