Exact la un an după această manifestaţie umbrită de violenţe, procurorii capitalei federale au tras învăţămintele din achitarea din decembrie a şase protestatari dintre cei aproape 200 de urmăriţi penal.
În documentele judiciare înregistrate joi, aceiaşi procurori au precizat că, din cele 188 de dosare care mai rămân de judecat, 129 vor face obiectul abandonării capetelor de acuzare, urmările penale rămânând valabile pentru celelalte 59.
Abandonarea acuzaţiilor reprezintă o victorie pentru militanţii şi opozanţii lui Donald Trump care timp de un an au denunţat continuu punerea abuzivă sub acuzare fără probe materiale.
La 22 decembrie, un juriu din Washington a declarat şase persoane nevinovate de toate capetele de acuzare care le vizau. Acestea riscau o pedeapsă putând teoretic să depăşească 60 de ani de închisoare.
În ziua instalării oficiale a lui Donald Trump la Casa Albă, manifestanţi strânşi sub sloganul „Disrupt J20” (Deranjaţi 20 ianuarie) s-au adunat în capitala federală americană.
Confruntări reduse numeric au izbucnit cu poliţia, unii dintre manifestanţi participând la acte de vandalism. Autorităţile au estimat pagubele la 100.000 de dolari. Poliţia a reţinut 234 de persoane şi a demarat urmări penale în peste 200 din aceste cazuri.
Procurorii, recunoscând, totuşi, absenţa probelor legând primii reţinuţi judecaţi de vreo formă de distrugere de bunuri, au utilizat un argument controversat, potrivit căruia aceştia şi-au adus sprijinul vandalilor, preferând să rămână în cadrul grupului din care au izbucnit violenţe.
Avocaţii inculpaţilor au afirmat că, dimpotrivă, ei şi-au exercitat doar dreptul de a manifesta paşnic şi că nu pot fi traşi la răspundere pentru excese sub pretextul conceptului discutabil de asociere cu infractorii.AGERPRES