„Este greu să vezi cum poate Hong Kong să rămână centrul financiar asiatic care a devenit dacă China îl preia”, a declarat Robert O’Brien duminică pentru postul NBC, adăugând că ar fi o „mare greşeală” a Beijingului. „Comunitatea financiar㔄 nu va rămâne în Hong Kong, a avertizat el.
O’Brien a explicat că Departamentul de Stat nu va fi capabil să certifice faptul că Hong Kong „menţine un grad ridicat de autonomie” faţă de Beijing, ceea ce duce la implicaţii legale conform legislaţiei SUA. „Dacă se întâmplă asta, vor exista sancţiuni care vor fi impuse Hong Kong-ului şi Chinei ”, a spus el.
China este dependentă de capitalul din restul lumii
„China este dependentă de capitalul din restul lumii”, a mai spus O’Brien. „Dacă îşi pierde accesul la acesta, prin Hong Kong, este o mare lovitură pentru Xi Jinping şi Partidul Comunist Chinez’”, a adăugat el, referindu-se la preşedintele Chinei.
Beijingul a anunţat vineri planuri de a impune o lege a securităţii naţionale, care ar ocoli legislativul local, stârnind furia politicienilor pro-democraţie, precum şi a cetăţenilor din Hong Kong.
Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile din Hong Kong pentru a denunţa acest proiect de lege chinez pe care îl consideră un atentat la adresa libertăţilor, declanşând o puternică ripostă din partea forţelor speciale, în scene care nu au mai fost văzute de câteva luni în această fostă colonie britanică. Poliţia din Hong Kong a anunţat arestarea a cel puţin 180 de protestatari pentru infracţiuni mergând de la adunare ilegală şi neautorizată şi până la conduită incorectă în spaţiul public.