Comisia americană care supraveghează programele de spijinire a băncilor aflate în dificultate a lansat o investigaţie privind politicile de creditare a insituţiilor financiare care au primit fonduri publice. Decizia vine după ce Comisia a primit mai multe plângeri privind creşterea necontrolată a dobânzilor şi a taxelor. Potrivit acestor plângeri, băncile care au fost salvate cu bani publici, în urma programului pentru îndepărtarea activelor toxice, au mărit taxele pentru une
Comisia americană care supraveghează programele de spijinire a băncilor aflate în dificultate a lansat o investigaţie privind politicile de creditare a insituţiilor financiare care au primit fonduri publice.
Decizia vine după ce Comisia a primit mai multe plângeri privind creşterea necontrolată a dobânzilor şi a taxelor.
Potrivit acestor plângeri, băncile care au fost salvate cu bani publici, în urma programului pentru îndepărtarea activelor toxice, au mărit taxele pentru unele tranzacţii şi au majorat ratele pentru cardurile de credit.
Spre exemplu, în urmă cu o săptămână, Bank of America şi-a anunţat clienţii că dobânzile pentru cardurile de credit vor fi aproape dublate, la 14%.
În acelaşi timp banca a impus şi o taxa de 10 dolari pentru mai multe tipuri de tranzacţii cu carduri de credit.
Citigroup, o altă instituţie financiară care a fost salvată cu bani publici, oferă împrumuturi ale căror dobândă ajunge la 30%.
Congresul a aprobat planul de salvare al băncilor (TARP) în octombrie, cu scopul de a stabiliza sectorul bancar şi de a reda încrederea în pieţe.
Sursa: WSJ