SUA: Angajații care primesc bacșiș, cei mai loviți de pandemie

Ideea că bacșișul primit de unele categorii de angajați oferă un oarecare confort financiar rămâne doar o poveste. În cazul americanilor, și, probabil, nu doar al lor, pandemia a arătat că munca răsplătită cu bacșiș nu mai aduce singuranța supraviețuirii.

Și înainte de COVID-19, angajații din SUA care primesc celebrul bacșiș au suferit din cauza insuficiențelor rețelei de securitate socială și a standardelor privind salariul minim din această țară.

Pandemia a arătat, pe lângă vulnerabilitatea inerentă a lucrătorilor din serviciile alimentare la infectarea cu covid-19, că până și eforturile guvernului de a-i sprijini pot da greș în cazul acestor angajați care se bazează pe bacșiș în a-și asigura o parte sau majoritatea veniturilor lor.

De aceea, susține autorul unui articol de pe nationalainterest.org, este vital ca acești angajați să fie mai mult ajutați astfel încât să supraviețuiască pandemiei. Mai ales că, și înainte de apariția pandemiei în SUA,, locurile de muncă din serviciile alimentare se numărau printre cele 25 de joburi cel mai prost plătite din țară. Iar după ce infectările cu covid-19 au început să crească, printre primele sfaturi ale specialiștilior din sănătate pentru angajați se număra acela ca oamenii să lucreze de acasă și să stea acasă când sunt bolnavi. Ușor de zis, greu de făcut în cazul acestor angajați din cadrul

Dar majoritatea lucrătorilor din cadrul alimentației publice nu au avut nici privilegiul de a munci de acasă, nici accesul la concedii medicale plătite. Spre deosebire de angajații din alte sectoare, care, în urma legii date în martie, după declararea pandemiei în SUA, au beneficiat de concediu cu plată, cei din serviciile alimentare au avut nevoie de aprobarea specială a unui furnizor de servicii medicale.

Asta în condițiile în care, în unele state, o treime din lucrătorii din serviciile alimentare nu au asigurare de sănătate, ceea ce înseamnă că nu pot primi o astfel de aprobare. O situație care a făcut ca, așa cum indică un studiu publicat în martie, 60% din acești angajați cei din retail să anunțe că vor merge la muncă bolnavi.

Iar în vreme ce pandemia s-a agravat în Statele Unite, majoritatea statelor a impus restricții prin care s-au acceptat doar livrările la domiciliu, obligând restaurantele și alte întreprinderi de servicii să se închidă.

Drept urmare, rata șomajului din aceste servicii alimentare a sărit de la 6,2% în ianuarie la 35,4% în aprilie, cu 21,8% șomeri în luna iulie.

Muncitorii care își pierd locul de muncă pot conta, de obicei, pe o asigurare de șomaj pentru a acoperi astfel cel puțin o parte din venitul pierdut. Însă angajații care se bazează pe bacșișuri nu au aceleași drepturi.
Deși legea federală prevede că toți angajații primesc salariul minim complet și că angajatorii trebuie să compenseze diferența când bacșișurile sunt insuficiente, aceasta este greu de aplicat.

În urmă cu aproximativ un deceniu, Departamentul Muncii a investigat 9.000 de restaurante cu servicii complete din toată țara pentru a verifica respectarea cerinței de a compensa eventualele neajunsuri ale veniturilor. În 84% din cazuri s-au găsit una sau mai multe încălcări.

În martie, Congresul a adoptat o legislație care a relaxat, temporar, criteriile de eligibilitate pentru asigurarea de șomaj și a suplimentat nivelul diferitelor ajutoare de stat cu 600 dolari pe săptămână. Pentru mulți angajați, asta a însemnat chiar chiar mai mult decât câștigau înainte de pandemie.

În timp ce angajații care primesc bacșiș sunt printre cei care au beneficiat, până la data de 31 iulie, de acest acces extins la asigurările de șomaj în timpul pandemiei, 44% dintre angajații care au aplicat pentru asigurarea de șomaj din luna martie au fost refuzați sau încă mai așteaptă.

Și chiar dacă restaurantele se redeschid în unele state, iar un procent de angajați pot reveni la locul de muncă, instabilitatea salariilor pentru acești angajați care primesc bacșiș va continua.

Dar, chiar dacă restaurantele se redeschid în unele state, iar un procent de lucrători se pot întoarce la locul de muncă, instabilitatea salariilor pentru lucrătorii cu vârf va continua.

Reducerea numărului clienților, implicit și  oportunitatea de a primi bacșiș, au afectat clar restaurantele care s-au redeschis. Iar multe dintre ele au fost nevoite să reducă substanțial numărul și durata de schimburi, precum și capacitatea din sala de mese, datorită cerințelor privind distanțarea socială.

La asta se adaugă nesiguranța oamenilor, care nu mai par atât de dornici de a mânca în restaurante, de teama de a nu se infecta. De asemenea, așa cum s-a întâmplat în perioada crizei din 2008, clienții afectați financiar de pandemie pot fi mai tot mai puțin tentați să cheltuiască bani în restaurante.

În prezent, 82% dintre angajații care primes bacșiș muncesc în state care permit un salariu mai mic decât salariul minim,  33% dintre ei beneficiind de un astfel de salariu Studiile au arătat că și o creștere mică a salariului minim nu doar că poate crește veniturile, ci poate reduce stresul legat de sărăcie și poate îmbunătăți sănătatea bebelușilor celor care lucrează în serviciile alimentare.

Deși salariile inadecvate nu sunt singurele obstacole cu care se confruntă acești angajați, este tot mai clar că salariile care se pot evapora ușor în timpul declinului economic nu sunt sustenabile.