Într-o declarație de luni, Departamentul Trezoreriei SUA a declarat impunerea de sancțiuni economice împotriva persoanelor asociate cu un grup despre care se crede că are legături cu serviciile de informații rusești. Sancțiunile sunt aplicate din cauza presupusei implicări a acestora în activitățile Moscovei menite să submineze democrația și să influențeze alegerile din Republica Moldova. În declarație se specifică faptul că șapte persoane, dintre care unele au legături cu serviciile de informații rusești, sunt țintele principale ale acestor sancțiuni.

Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov, presupusul lider al grupului, este vizat în mod special pentru presupusul său rol în orchestrarea unui complot de destabilizare a guvernului moldovean la începutul anului 2023.

Sancțiunile impuse astăzi pun în lumină eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice”, a declarat Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.

„Operațiunile de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim pentru propriile interese ale Moscovei”, adaugă acesta.

Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, impunerea acestor sancțiuni este o continuare a eforturilor în curs de desfășurare pentru a contracara impactul negativ al Rusiei asupra Republicii Moldova. Persoanele vizate ar fi fost implicate într-o schemă de exploatare a protestelor antiguvernamentale organizate de oligarhul Ilan Șor în februarie și martie 2023. Scopul complotului lor era de a profita de demonstrațiile de la Chișinău și de a prelua controlul asupra Casei Guvernului din Moldova.

Canada sancționează oligarhi și politicieni moldoveni din cauza legăturilor cu Rusia

Într-un efort de a contracara presupusele activități de destabilizare rusești în regiune și de a viza persoanele care au legături cu Rusia, Canada a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva oligarhilor, oamenilor de afaceri și politicienilor moldoveni.

Ministerul canadian al Afacerilor Externe a declarat că sancțiunile vizează șapte persoane și o entitate, și anume Partidul Șor, de opoziție pro-rusă. Printre persoanele vizate se numără Ilan Șor, liderul Partidului Șor, care în prezent se află în exil, fostul deputat în Parlamentul moldovean Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri Veaceslav Platon.

Anunțul sancțiunilor a coincis cu reuniunea liderilor europeni în Republica Moldova, în semn de solidaritate cu fosta republică sovietică. Moldova, cu guvernul său pro-occidental și condamnarea fermă a invaziei Rusiei în Ucraina, a primit sprijin din partea liderilor europeni în timpul reuniunii.

Guvernul moldovean a făcut afirmații potrivit cărora Rusia încearcă în mod activ să destabilizeze țara predominant vorbitoare de limbă română. Aceste acuzații provin din influența Rusiei asupra mișcării separatiste din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care este majoritar rusofonă.