SUA aplică noi sancțiuni Federației Ruse, în timp ce promite un nou ajutor pentru Ucraina
Statele Unite au impus vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei și Chinei, acțiuni care vizează, printre altele, desfășurarea de către Rusia a unor drone iraniene în Ucraina, presupusele încălcări ale drepturilor omului de către ambele națiuni și susținerea de către Beijing a presupusului pescuit ilegal în Pacific, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune.
Cea mai mare parte a sancțiunilor sunt impuse în temeiul Legii globale Magnitsky, numită după numele unui denunțător care a murit într-o închisoare din Moscova după ce a acuzat oficiali de corupție. SUA, prin utilizarea acestor puteri pentru a sancționa oficiali guvernamentali, militari și din mediul de afaceri de profil înalt, acuzați de abuzuri privind drepturile omului și corupție, afirmă că urmărește să îi tragă la răspundere și să îi descurajeze pe alții.
China și Rusia sunt de mult timp subiectul unei serii de sancțiuni americane, inclusiv o campanie de presiune occidentală condusă de SUA împotriva războiului Moscovei în Ucraina și pentru tratamentul aplicat de Beijing opoziției politice din Hong Kong.
Sancțiunile vor îngheța orice active pe care țintele le au în jurisdicția SUA, vor împiedica călătoriile acestora în SUA și vor interzice relațiile de afaceri cu acestea. În cazul oficialilor guvernamentali și al oamenilor de afaceri, acțiunile pot complica călătoriile și finanțările lor internaționale. Prin tăierea accesului companiilor la cele mai mari piețe din lume, sancțiunile le pot zdruncina operațiunile și, în unele cazuri, le pot forța dizolvarea.
Ambasadele Chinei și Rusiei la Washington nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii, dar oficialii lor au respins în trecut sancțiunile americane împotriva guvernelor lor, considerându-le provocări, amestec în afacerile suverane și excese juridice din partea SUA.
Țintele pe care le au în vizor Statele Unite ale Americii (SUA)
Printre ținte se numără oficiali care se presupune că sunt responsabili de lagărele de filtrare ale Rusiei pentru ucrainenii prinși în spatele frontului, unde grupuri precum Human Rights Watch au afirmat că armata a torturat cetățeni și a comis alte crime de război.
Separat de sancțiunile Magnitsky, administrația plănuiește, de asemenea, să lovească mai multe entități din industria de apărare a Rusiei legate de transferul de drone militare iraniene pe care Moscova le-a folosit cu efecte mortale pentru a ataca infrastructura civilă a Ucrainei, potrivit oficialilor.
Prin penalizarea Rusiei pentru livrările sale de drone iraniene, SUA afirmă că urmărește să întrerupă desfășurarea unei arme despre care ucrainenii spun că a terorizat populația și că este fabricată de programul de armament al Teheranului, sancționat de SUA.
În plus, SUA au pregătit sancțiuni împotriva comisiei electorale centrale a Rusiei, care prezidează un sistem electoral pe care oficialii occidentali îl condamnă în general ca fiind fraudulos și care i-a asigurat președintelui Vladimir Putin, un fost spion, controlul asupra țării timp de aproape un sfert de secol, scrie The Wall Street Journal.
Statele Unite vor trimite un ajutor militar de 275 de milioane de dolari Ucrainei
Statele Unite vor trimite un pachet de securitate suplimentar de 275 de milioane de dolari în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.
Pachetul „va oferi Ucrainei noi capacități pentru a-și consolida apărarea aeriană și pentru a contracara amenințările cu care se confruntă Ucraina”, a declarat Kirby în cadrul unui briefing.
Statele Unite vor furniza, de asemenea, echipamente de apărare critice, inclusiv muniție pentru HIMARS, un lansator multiplu de rachete pe care Ucraina l-a folosit pentru a se apăra de atacurile rusești, potrivit lui Kirby.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie, SUA au alocat Ucrainei un ajutor de securitate în valoare de peste 19 miliarde de dolari, scrie CNBC.