Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a declarat că SUA ar putea ataca din nou poziţii ale regimului preşedintelui sirian Bashar al-Asad, potrivit unui articol publicat în cotidianul The Sunday Telegraph.
“SUA au lovit şi, desigur, ar putea lovi din nou. Acest lucru creează o ambiguitate care ar trebui să atârne greu peste minţile vinovate de la Damasc”, a apreciat şeful diplomaţiei britanice în ziarul citat, preluat de EFE. Johnson îl califică pe Al-Assad drept "arhiterorist" şi asigură că Marea Britanie şi aliaţii săi vor strânge dovezi pentru "a-i judeca pentru crime de război pe cei vinovaţi" de prezumtivul bombardament cu arme chimice din 4 aprilie din Siria, agresiune care a determinat Washingtonul să lanseze 59 de rachete de croazieră asupra unei baze siriene ca represalii.
În ciuda faptului că regimul de la Damasc a negat implicarea în atacul cu arme chimice, Johnson a susţinut că SUA, Marea Britanie şi "aliaţi-cheie" cred că "este foarte probabil să fi fost vorba despre un atac al lui Al-Assad împotriva propriului popor, folosind arme interzise acum aproape o sută de ani". Johnson reiterează totodată că Moscova ar trebui să-şi folosească influenţa asupra Siriei pentru a pune capăt conflictului.
Al-Assad este "toxic şi la propriu şi la figurat şi a venit vremea ca Rusia să înţeleagă acest lucru. Încă mai are timp să se poziţioneze de partea corectă", a insistat şeful diplomaţiei britanice. "Ruşii l-au salvat (pe Al-Assad – n.r.) şi tot ruşii pot ajuta la înlăturarea lui de la putere", consideră Johnson.
În opinia sa, Moscova se poate "alătura unei coaliţii de peste 60 de ţări pentru a lupta împotriva Statului Islamic şi să-şi menţină interesele strategice în Siria, cu perspectiva de a avea o relaţie mai productivă cu preşedintele Trump" (preşedintele SUA, Donald Trump – n.r.).
Johnson a exclus totuşi ca Marea Britanie să pledeze pentru o intervenţie militară de proporţii în Siria. "Ştim cu toţii că suntem foarte departe de orice fel de desfăşurare pe scară largă, de orice fel de mare acţiune occidentală în Siria. Lecţiile invaziei din Irak, în 2003, sunt dureroase şi este de înţeles că ele afectează politicieni şi cetăţeni de pe ambele maluri ale Atlanticului", a mai apreciat şeful diplomaţiei britanice. Agerpres