Un al doilea mandat al lui Donald Trump ar putea scoate SUA din NATO

Donald Trump a vrut să scoată Statele Unite din NATO încă din timpul primului său mandat. A fost convins în repetate rânduri de înalți oficiali ai administrației să nu facă acest lucru.

Pentru un posibil al doilea mandat la Casa Albă, candidatul republican la alegerile prezidențiale din 2024 discută deja despre cum ar putea realiza efectiv acest lucru, în cazul în care cererile sale nu sunt îndeplinite de NATO. El și aliații săi care se ocupă de politici publice analizează, de asemenea, modul în care ar putea reduce dramatic implicarea americană până la o simplă poziție de „așteptare” în cadrul NATO, după propriile cuvinte ale lui Trump.

Atunci când fostul președinte a discutat în privat despre rolul Statelor Unite în alianța militară transatlantică în acest an, Trump a spus clar că nu dorește ca în rândurile superioare ale unei a doua administrații să fie angajați „iubitori ai NATO”, potrivit a două surse care l-au auzit făcând astfel de comentarii.

Fostul președinte a făcut acest tip de comentarii ironice în timpul conversațiilor legate de războiul Rusiei în curs de desfășurare din Ucraina, scrie Rolling Stone.

Trump, spun sursele, a continuat să își exprime deschiderea față de retragerea totală a SUA din NATO. Cu toate acestea, Trump a sugerat că acest lucru ar putea fi evitat dacă alianța – pe care Trump a numit-o cândva în mod faimos „învechită” – cedează la cele mai noi cereri ale sale.

Dispare articolul 5 din cadrul NATO?

Printre acestea s-ar număra dorințele sale ca membrii neamericani să își mărească în continuare și puternic cheltuielile pentru apărare. De asemenea, el vrea o reevaluare a principiului de bază conform căruia un atac asupra unui membru echivalează cu un atac asupra tuturor.

Când era în funcție, Donald Trump ar fi batjocorit în mod repetat această clauză de apărare colectivă din Tratatul Atlanticului de Nord, cunoscută sub numele de articolul 5.

Un fost oficial de rang înalt al administrației își amintește un moment petrecut în Biroul Oval pe la jumătatea anului 2018. Trump, președinte la acea vreme, a început să citească de pe o listă scrisă țări NATO mai mici, susținând despre unele dintre ele că majoritatea americanilor nici măcar nu auziseră vreodată.

Trump s-a răstit apoi că „începerea celui de-al treilea război mondial” din cauza suveranității unora dintre aceste țări nu are absolut niciun sens. El a spus că nu ar trebui să fie obligat să angajeze automat trupe americane în orice criză de acest gen.

Orice amenințare sau acțiune din partea lui Donald Trump în reformarea rolului SUA în NATO ar fi, bineînțeles, condiționate de realegerea lui anul viitor. Atunci când a fost liderul „lumii libere”, timp de patru ani, el a etalat însă sentimente anti-NATO în mai multe ocazii.

„Ar fi un efort extrem de stupid, mai ales într-un moment în care războiul din Europa face ravagii, iar o mare parte din Europa se uită la Statele Unite pentru a descuraja continuarea conflictului”, spune Dr. Aaron Stein, cercetător al Mării Negre la Institutul de Cercetare a Politicii Externe, reacționând la obiectivele politice sceptice ale lui Trump în ceea ce privește NATO.

„A renunța la aliați pe baza ignoranței, iar Trump este ignorant în această problemă, este pur și simplu o prostie pentru securitatea națională mai largă a SUA”, a adăugat el.