Casele de avocatură din SUA implicate într-un eventual faliment al grupului General Motors ar putea primi comisioane totale de peste un miliard de dolari de la statul american.

Chiar dacă în cazul falimentelor onorariile avocaţilor implicaţi sunt acoperite, printr-o decizie a justiţiei, din valoarea activelor companiilor respective, la GM şi Chrysler statul american va suporta, cel mai probabil, comisioanele avocaţilor, dar şi costurile pentru consilierea acţionarilor şi angajaţilor.

Prăbuşirea GM ar putea să genereze costuri de natură juridică de aproximativ 1,2 miliarde de dolari, consideră Lynn LoPucki, profesor la universitatea americană UCLA.

În urma falimentului gigantului energetic american Enron, sumele plătite avocaţilor au fost de ordinul sutelor de milioane de dolari, în timp ce în cazul Lehman Brotehrs au fost plătite comisioane de 55,1 milioane de dolari.

GM a prezentat, luni, un plan de restructurare a activităţii, în urma căruia statul american poate deveni principalul acţionar al grupului. Programul de reorganizare prevede închiderea mai multor fabrici din SUA, reducerea numărului de dealeri auto şi de muncitori plătiţi cu ora, dar şi renunţarea la marca Pontiac.

SURSA: Mediafax