Banii vor merge la Ucraina, Polonia, dar și în ţările baltice şi în cele de pe flancul estic al NATO.
Este vorba despre 2,9 miliarde de dolari de la Departamentul de Stat şi de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, în scopul operaţiunilor umanitare, dar şi pentru asistenţă în materie de securitate destinată Ucrainei, Poloniei, ţărilor baltice şi aliaţilor de pe flancul estic al NATO, afirmă un oficial din cadrul Administraţiei Biden.
De asemenea, Preşedinţia SUA cere Congresului să aprobe suplimentarea bugetului Pentagonului cu 3,5 miliarde de dolari.
„După cum au transmis clar preşedintele şi membrii Congresului, Statele Unite menţin angajamentul de susţinere a poporului ucrainean în acţiunile de apărare a ţării şi democraţiei. Într-o conversaţie recentă cu membri ai Congresului, Administraţia Biden a identificat necesitatea furnizării de asistenţă suplimentară, umanitară, în materie de securitate şi economică, Ucrainei şi partenerilor central-europeni, din cauza invaziei neprovocate şi nejustificate a Rusiei”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Statele Unite au anunţat deja, anul acesta, furnizarea a 650 de milioane de dolari Ucrainei pentru necesităţi în materie de securitate şi a 52 de milioane de dolari pentru asistenţă umanitară.
Biden sare cu banii
Joe Biden a semnat un memorandum pentru a oferi Ucrainei până la 600 de milioane de dolari sub formă de „asistenţă militară imediată”, transmite sâmbătă dpa. Decizia intervine în contextul în care forţele ruse au avansat şi mai mult către capitala ucraineană Kiev în primele ore ale zilei de sâmbătă. Potrivit ordinului executiv semnat de Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va furniza „asistenţă militară imediată către Ucraina” de până la 250 de milioane de dolari, iar 350 de milioane de dolari au fost alocaţi pentru „articole şi servicii de apărare ale Departamentului Apărării, şi pentru pregătire militară şi antrenamente”, scrie Agerpres.
Mai mult, Blinken dă asigurări că SUA vor sprijini suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Acesta a avut o discuție cu Maia Sandu. Cei doi au vorbit despre situaţia de securitate complicată din regiune, din cauza războiului din Ucraina, şi au exprimat sprijin total pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Maia Sandu a precizat că Republica Moldova este pregătită să ofere în continuare asistenţă umanitară refugiaţilor din Ucraina, scrie Agerpres.
Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Printre altele, starea de urgenţă interzice demonstraţiile în masă şi permite guvernului să expulzeze „persoanele indezirabile” din ţară, scrie DPA.