Autorităţile Statelor Unite au anunţat că bombardiere strategice ruseşti, aparţinând Forţelor Aeriene Ruse, au survolat zona din apropierea regiunii americane Alaska.
Comandamentul pentru Apărare Aerospaţială al SUA a precizat că aeronavele nu au pătruns în spaţiul aerian american. Bombardiere ruseşti TU-95 au survolat în cursul săptămânii trecute de mai multe ori zona din apropierea regiunii americane Alaska, fiind interceptate de sistemul de apărare antirachetă al SUA, a confirmat vineri un purtător de cuvânt al Comandamentului Nord-American pentru Apărare Aerospaţială (NORAD), căpitanul Jeff Davis. Oficialul american a precizat că bombardierele ruseşti nu au pătruns în spaţiul aerian american.
"Un grup de aeronave ruseşti au zburat în formaţie în direcţia sud, apoi au revenit în direcţia vest către Rusia", a afirmat Davis pentru publicaţia electronică online "Washington Free Beacon". Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Comandamentului Nord-American pentru Apărare Aerospaţială (NORAD), căpitanul Jeff Davis, în întâmpinarea bombardierelor ruseşti care au efectuat miercuri şi joi incursiuni în spaţiul aerian la vest şi la nord de Alaska, au fost trimise avioane americane de tip F-22, care au interceptat bombardierele de tip Tupolev 95 – Bear H în terminologia NATO. Vineri, aceste bombardiere au fost interceptate în zona de vest a Canadei, de către bombardiere strategice canadiene de tip CF-18.
Potrivit declaraţiilor oficialului NORAD căpitanul Jeff Davis, bombardierele strategice ruseşti s-au apropiat la aproximativ 100 km de coastele Alaskăi şi la 73 km de coastele Canadei. Potrivit NORAD, din formaţia bombardierelor strategice ruseşti TU-95 mai făceau parte două bombardiere MIG-31 şi două avionane cisternă de tip IL-78. Având în vedere reacţia reprezentanţilor NORAD, prezenţa avioanelor ruseşti în zonele apropiate de graniţele SUA şi Canadei nu a stârnit o mare îngrijorare în rândul autorităţilor acestor state. Bombardiere strategice ruseşti efectuează zboruri de antrenament în mod frecvent, survolând zona Oceanului Pacific şi a Oceanului Arctic, inclusiv zona Strâmtorii Bering. Prezenţa bombardierelor strategice americane în spaţiul aerian în astfel de cazuri reprezintă o procedură standard. Căpitanul Jeff Davis a precizat că bombardierele strategice ruseşti nu au violat spaţiul aerian al SUA.
SURSA: Rador