Administrația Biden ia în considerare publicarea unor informații despre care crede că arată că China analizează dacă să furnizeze arme pentru a sprijini războiul Rusiei din Ucraina, au declarat oficiali americani.

Discuțiile privind dezvăluirea publică au loc înainte de reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care marchează un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Urmează o serie de apeluri cu ușile închise adresate Chinei – coordonate între aliații Organizației Tratatului Atlanticului de Nord – care au culminat cu un avertisment oficial transmis în weekend la Munchen lui Wang Yi, înaltul oficial de politică externă al Chinei, de către o serie de oficiali occidentali, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken și ministrul britanic de externe James Cleverly.

Avertismentul emis de SUA

Blinken și-a făcut public avertismentul după întâlnire, afirmând într-un interviu acordat CBS News că China analizează serios posibilitatea de a furniza arme Rusiei.

Întâlnirea dintre Blinken și Wang, desfășurată în marja Conferinței de securitate de la München, s-a încheiat fără niciun semn de înțelegere în privința unor chestiuni-cheie, potrivit descrierilor făcute de persoane familiare cu această întâlnire.

Una dintre aceste surse a descris-o ca fiind „tensionată”, iar recentul doborâre a unui balon de supraveghere chinezesc a umbrit conversația.

Blinken se va adresa Consiliului de Securitate pentru a marca aniversarea războiului din Ucraina. În urmă cu un an, Blinken a vorbit, de asemenea, în fața Consiliului și a împărtășit informațiile americane care indicau invazia Rusiei.

Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a refuzat să comenteze

În ultimele săptămâni, națiunile occidentale au preluat informații potrivit cărora Beijingul ar putea pune capăt restricției autoimpuse anterior privind livrările de arme către Rusia, potrivit oficialilor americani și europeni, deși se pare că China nu a luat încă o decizie finală.

Anterior, Beijingul a fost precaut să își limiteze sprijinul la asistență financiară și achiziții de petrol, au declarat oficialii, dar această poziție pare să se schimbe acum, potrivit celor mai recente evaluări ale serviciilor de informații.

„Până acum”, a declarat un oficial occidental de rang înalt, „a existat o anumită ambiguitate cu privire la ajutorul practic pe care China l-ar putea oferi Rusiei”. Oficialul a spus că informațiile de care dispun acum SUA și aliații săi sunt „mult mai puțin ambigue”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, nu a răspuns direct atunci când a fost întrebat miercuri dacă China ar furniza sprijin letal pentru efortul de război al Rusiei.

„Este un fapt cunoscut că țările NATO, inclusiv SUA, sunt cea mai mare sursă de armament pentru câmpul de luptă din Ucraina, dar se tot afirmă că China ar putea furniza arme Rusiei”, a declarat Wang.

Nu există planuri pentru o întâlnire de monitorizare între înalții oficiali americani și chinezi în cadrul următoarelor întâlniri internaționale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat miercuri că Washingtonul „urmărește foarte atent pentru a determina” dacă China avansează cu ajutorul letal pentru Rusia.

SUA avertizează China să nu se implice în sprijinirea Moscovei

În contextul în care războiul se apropie de împlinirea unui an, SUA a colaborat cu alte țări occidentale pentru a-și demonstra hotărârea de a sprijini Ucraina, pentru a crește presiunea asupra Moscovei și pentru a avertiza China să nu se implice mai mult în sprijinirea Moscovei.

Luni, președintele Joe Biden a vizitat Kievul pentru prima dată de la invazia de anul trecut, promițând sprijinul Washingtonului pentru Ucraina.

Posibila confruntare cu China privind ajutorul letal vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre Beijing și Washington în legătură cu campania occidentală de presiune asupra Rusiei, care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

În ultimul an, China a ajutat Moscova prin cumpărarea de petrol rusesc și prin vânzarea de articole comerciale, precum microcipuri și drone, care au și aplicații militare.