Proiectul american prevede în special un embargo asupra petrolului, interdicţia de a exporta textile din Coreea de Nord, blocarea averii liderului de la Phenian, trimiterea în ţara lor a expatriaţilor nord-coreeni şi posibilitatea de a inspecta, cu forţa dacă este nevoie, navele suspecte aflate în apele internaţionale.
Conform Agerpres, vineri, în cursul unei reuniuni a experţilor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, Rusia şi China s-au opus tuturor acestor măsuri, cu excepţia celor privind industria textilă, potrivit unor surse diplomatice.
La o lună după interdicţia de a importa cărbune, minereuri de fier şi produse piscicole nord-coreene, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv China şi Rusia, par, totuşi, de acord, potrivit mai multor surse diplomatice, pentru adoptarea unor noi măsuri sancţionând ultimul test nuclear nord-coreean de la 3 septembrie.
În acest stadiu, „nu văd un veto şi cred că se va ajunge la un acord”, pentru că toată lumea, inclusiv Washingtonul, şi-a arătat în ultimele zile „dorinţa de a negocia”, a afirmat un specialist al dosarului sub protecţia anonimatului. „Se va ajunge la un acord”, fiindcă cele trei ţări cheie – China Rusia şi Statele Unite – „vor să se ajungă la un acord”, a confirmat un diplomat. În opinia sa, „americanii sunt dispuşi să negocieze”.
Până în prezent, nici Moscova, nici Beijingul nu au ameninţat cu veto. Cele două capitale repetă constantă că sancţiuni izolate nu servesc la nimic şi împing ONU să propună o deschidere în proiectul de rezoluţie pentru a permite demararea dialogului cu Phenianul.
Luni, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că un proiect de rezoluţie privind noi sancţiuni împotriva Coreii de Nord va fi negociat săptămâna aceasta la Naţiunile Unite şi va fi supus la vot, peste o săptămână, la 11 septembrie, în Consiliul de Securitate.
A doua zi, Rusia a considerat că data propusă de americani este „prematură”.
Este „prea devreme” pentru a ne pronunţa asupra unor noi sancţiuni, a declarat vineri şeful diplomaţiei Rusiei, Serghei Lavrov. Luni este „puţin prematur. Nu cred că suntem capabili să avansăm atât de repede”, a declarat presei ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.
Prin sancţiunile lor – şapte serii de măsuri au fost deja luate, dintre care ultimele de la 5 august nu au avut timp să producă efecte, – Naţiunile Unite încearcă să forţeze Coreea de Nord să revină la masa negocierilor. Acest demers a cunoscut în trecut precedente pozitive, în special cu Africa de Sud şi Iranul.