Rusia a declarat marți că a primit o garanție din partea Washingtonului că sancțiunile împotriva sa din cauza Ucrainei nu vor afecta cooperarea sa cu Teheranul, eliminând aparent un obstacol în calea relansării acordului nuclear iranian, transmite Le Figaro.

Rusia a primit garanții scrise din partea SUA

„Am obținut garanții scrise. Acestea au fost incluse în acordurile privind relansarea Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune privind programul nuclear iranian”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, alături de omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian.

Potrivit acestuia, viitoarea cooperare nucleară ruso-iraniană este asigurată, „în special în ceea ce privește „nava amiral” a acesteia, centrala nucleară Bouchehr”.

Moscova a fost acuzată că încearcă să deraieze negocierile nucleare iraniene după ce a cerut, la 5 martie, garanții americane că viitoarea sa cooperare cu Iranul în domeniul energiei nucleare civile nu va fi afectată de sancțiunile adoptate din cauza ofensivei rusești împotriva Ucrainei.

„Americanii încearcă în fiecare zi să spună că noi blocăm acordul (n.r. nuclear iranian), dar este o minciună”, a declarat Serghei Lavrov, „acordul nu este aprobat definitiv în mai multe capitale, dar capitala rusă, Moscova, nu este una dintre ele.

Eforturi pentru salvarea acordului nuclear din 2015

Potrivit ministrului rus de Externe, ne aflăm acum în „ultima linie dreaptă”, deși semnarea unui compromis a părut iminentă de mai multe ori în ultimele săptămâni. Sunt în curs de desfășurare eforturi cruciale pentru a salva acordul din 2015, încheiat între Iran, pe de o parte, și SUA, China, Franța, Regatul Unit, Rusia și Germania, pe de altă parte. Acesta a fost menit să împiedice Iranul să dezvolte o bombă atomică, o intenție pe care Iranul a negat-o întotdeauna, oferindu-i dreptul la energie nucleară civilă.

De asemenea, a permis ridicarea sancțiunilor economice internaționale împotriva Teheranului în schimbul unor limite stricte privind programul său nuclear. Dar Statele Unite s-au retras din acord în 2018, sub administrația lui Donald Trump, și au reinstaurat măsuri punitive care sufocă economia iraniană.

Ca represalii, Teheranul a slăbit în mare măsură restricțiile privind activitățile sale nucleare. Odată ajuns la Casa Albă, democratul Joe Biden a dorit să revină la acord, dar negocierile indirecte au fost dificile.