Japonia are nevoie în continuare de materii prime din Rusia

Guvernul de la Tokyo a explicat că Japonia are nevoie în continuare de acces la materiile prime din Rusia. Potrivit The Wall Street Journal, importul de gaze naturale din Rusia în Japonia este „relativ mic”, ridicându-se la aproximativ o zecime din aprovizionare.

Potrivit analiștilor economici, dependența Japoniei de materiile prime din Rusia „a contribuit la ezitarea Tokyo de a sprijini mai pe deplin Ucraina în războiul său cu Rusia”.

Vă amintim că Japonia a sprijinit introducerea unui plafon privind prețurile petrolului din Rusia în cadrul G7, dar a obținut o excepție pentru livrările din proiectul Sahalin-2. Guvernul de la Tokyo a numit proiectul Sahalin-2 o sursă cheie de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate către Japonia.

Rusia ar putea fenta embargoul petrolier

Referitor la sancțiunile impuse asupra petrolului din Rusia, vă amintim că proprietarii companiei Rompetrol (kazahii de la KazMunayGas) intenționează să cumpere activele Lukoil în România, ceea ce i-ar transforma într-un jucător dominant pe piața autohtonă, putând ajunge chiar în faza în care să dicteze „prețul pieței”.

O astfel de tranzacție ridică, însă, numeroase semne de întrebare întrucât petrolul din Rusia se află sub embargou din cauza războiului din Ucraina. În prezent, kazahii de la KazMunayGas sunt acuzați că au descoperit „o portiță” prin care pot aduce petrol din Rusia pentru a-l rafina în România, în ciuda embargoului, după ce a luat „decizia suspectă” de a schimba denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia, relatează Gândul.

„În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă”, scrie pe site-ul web KazMunayGas International.

Compania kazahă KazMunayGas poate juca un rol esențial în evitarea embargoului impus de Uniunea Europeană (UE). Preluarea – chiar și „aparentă” – a companiei Lukoil a reprezentat, în contextul geopolitic și economic actual, o lovitură de proporții și o victorie pentru Rusia.

Atenție! Pentru încălcarea convențiilor internaționale, România riscă la acest moment sancțiuni uriașe.