John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, a declarat că echipajele desfășurate în largul coastelor Carolinei de Sud, „au recuperat nişte resturi de la suprafaţa mării”.
Washingtonul nu intenționează să restituie Chinei resturile recuperate ale balonului
Potrivit Agerpres, până acum, „condiţiile meteo”, nu au permis efectuarea operațiunilor de recuperare subacvatice, iar SUA nu „intenţionează să restituie” resturile colectate Chinei, a adăugat John Kirby.
Având în vedere că președintele Joe Biden este criticat de către republicani pentru faptul că doborârea dispozitivului ar fi durat prea mult timp, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a asigurat că această întârziere a reprezentat „o oportunitate extraordinară de a înţelege mai bine şi de a studia” balonul, aşteptând ca resturile să ofere informaţii suplimentare.
Acesta a mai precizat că SUA „au luat măsuri pentru a limita capacităţile de colectare (de date) pe care acest balon le-ar fi avut deasupra siturilor noastre militare sensibile”.
Kirby a conchis spunând că administrația Biden „a contactat înalţi oficiali din administraţia anterioară şi le-a oferit informaţii” despre survolările baloanelor din China din perioada în care Donald Trump era preşedinte.
Pentagonul susține că teritoriul american a fost survolat de baloane chineze de trei ori. Acest lucru s-ar fi întâmplat de două ori, tot pentru scurt timp, în timpul mandatului lui Donald Trump, iar a treia oară la începutul mandatului lui Joe Biden.
Scandalul iscat a rezultat în anularea vizitei la Beijing a secretarului de stat Anthony Blinken.
Germania este îngrijorată că incidente similare ar putea avea loc și în Europa
Guvernul lui Olaf Scholz s-a arătat, la rândul său preocupat de cazul balonului depistat în spațiul aerian al SUA, și verifică dacă au avut loc incidente similare și în Germania sau altundeva în Europa, potrivit oficialilor citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung şi de site-ul T-online.de, relatează Mediafax.
„Guvernul Germaniei tratează cu seirozitate activităţile de spionaj al Chinei şi a iniţiat consultări cu principalii parteneri în domeniul securităţii”, a declarat un oficial guvernamental de la Berlin.
Verificările privind posibile incidente cu baloane de spionaj în Germania sunt efectuate de agenţiile aflate în subordinea Ministerului de Interne de la Berlin.