''Această nouă politică reglementează vânzarea, transferul şi utilizarea pe plan internaţional a sistemelor aeronautice militare de origine americană fără pilot'', a indicat Departamentul de Stat american într-un raport dat publicităţii marţi şi intitulat ''Politica de export a SUA pentru sisteme aeronautice militare fără pilot'', UAS – Unmanned Aerial Systems, drone înarmate.
Diplomaţia americană subliniază faptul că SUA sunt în poziţia de lider în tehnologiile mondiale în materie de dezvoltare şi desfăşurare a acestor drone.
''Alte ţări încep să utilizeze în mod mai regulat UAS militare şi piaţa comercială a dronelor este una emergentă'', a adăugat Departamentul de Stat al SUA, explicând faptul că Washingtonul are ''responsabilitatea de a se asigura că vânzările, transferul şi utilizarea pe plan internaţional a UAS de origine americană corespund intereselor securităţii naţionale americane şi celor în materie de politică externă''.
Exporturile în străinătate ''de sisteme sensibile se va face printr-un program de vânzări de echipamente militare de la guvern la guvern'', potrivit Departamentului de Stat, care nu menţionează nici o ţară care ar fi client.
Cotidianul Washington Post, primul care a dezvăluit marţi această evoluţie majoră a politicii privind vânzările de arme ale SUA, notează că ţări aliate precum Italia, Turcia şi monarhii din Golf ar fi extrem de interesate.
Conform unui responsabil american, citat de ziar, Washingtonul a vândut deja drone înarmate celui mai apropiat aliat al său, Marea Britanie. Drone neînarmate, care servesc la operaţiuni de spionaj, au fost deja vândute unor aliaţi din cadrul NATO, precum Franţa şi Italia, mai scrie Washington Post.
Utilizarea de drone înarmate constituie o bază importantă a luptei globale împotriva terorismului a Administraţiei preşedintelui Barack Obama, în special în operaţiuni întreprinse în Afganistan, Pakistan, Somalia, Siria, Irak, dar şi în Yemen.