Administraţia Joseph Biden a avertizat, vineri, că va riposta prin măsuri „corespunzătoare” în cazul în care China va instala o bază militară în Insulele Solomon, un arhipelag situat în Oceanul Pacific, în apropiere de Australia.
SUA, întrevedere cu premierul Insulelor Solomon
O delegaţie condusă de Kurt Campbell, coordonatorul Consiliului SUA pentru Securitate Naţională responsabil de zona Indo-Pacifică, s-a deplasat vineri în Honiara, în Insulele Solomon. Din delegaţie au făcut parte şi Daniel Kritenbrink, asistent al secretarului de Stat pentru Afacerile Asiei de Est şi Pacific, generalul-locotenent Stephen Sklenka, adjunctul şefului comandamentului SUA pentru zona Indo-Pacifică (INDOPACOM), precum şi Craig Hart, administrator-asistent al Agenţiei americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
Delegaţia americană a avut întrevederi cu Manasseh Sogavare, premierul Insulelor Solomon, precum şi cu alţi membri ai Guvernului local. Anterior, delegaţia SUA se deplasase în Hawaii (SUA), în Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Fiji.
„În cursul întâlnirii cu premierul Insulelor Solomon, delegaţia a reafirmat priorităţile vizitei şi a prezentat paşi specifici pe care Statele Unite îi pregătesc pentru avansarea bunăstării poporului Insulelor Solomon. Statele Unite vor accelera deschiderea unei ambasade în Insulele Solomon”, anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de Mediafax.
SUA vor urmări atent evoluţiile
„Statele Unite respectă dreptul naţiunilor de a lua decizii suverane în interesul cel mai bun al cetăţenilor. Cele două părţi au avut discuţii substanţiale pe tema acordului de securitate semnat recent de Insulele Solomon cu Republica Populară China. Reprezentanţii Insulelor Solomon au declarat că acordul are doar rolul unor acţiuni interne, dar delegaţia SUA a notat că există potenţiale implicaţii regionale de securitate ale acordului, inclusiv pentru Statele Unite şi pentru aliaţii şi partenerii SUA”, precizează Casa Albă.
„Delegaţia SUA a prezentat preocupări clare referitoare la obiectivul, scopul şi transparenţa acordului. Dacă vor fi lansate acţiuni pentru stabilirea unei prezenţe militare de facto, a capabilităţilor de proiectare a puterii sau a unei instalaţii militare, delegaţia a notat că Statele Unite ar avea preocupări semnificative şi ar reacţiona în mod corespunzător.
Ca reacţie la preocupările enumerate, premierul Sogavare a reiterat asigurările specifice că nu va fi nicio bază militară, nicio prezenţă pe termen lung şi nicio capabilitate de proiectare a puterii, aşa cum a spus şi public. Statele Unite subliniază că vor urmări atent evoluţiile, în consultare cu partenerii regionali. În acest moment critic, Statele Unite şi Insulele Solomon au stabilit să lanseze un dialog strategic la nivel înalt”, subliniază Preşedinţia SUA.