Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat, joi seară, Coreea de Nord că un potenţial atac nuclear al acestei ţări asupra Statelor Unite sau asupra altor ţări ar avea ca rezultat „sfârşitul regimului” Kim Jong-Un, în contextul testelor balistice efectuate de Phenian.
Ar însemna sfârșitul regimului de la Phenian
„Orice atac nuclear asupra Statelor Unite, asupra aliaţilor şi partenerilor SUA, inclusiv utilizarea de arme nucleare non-strategice, este inacceptabilă şi va avea ca rezultat sfârşitul regimului Kim”, a declarat Lloyd Austin cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Pentagon cu Lee Jong-Sup, ministrul sud-coreean al Apărării, conform unui comunicat citat de Politico.
Lloyd Austin şi Lee Jong-Sup s-au declarat preocupaţi de testele balistice efectuate de Coreea de Nord, cerând regimului Kim Jong-Un să înceteze activităţile „destabilizatoare” şi să revină la „dialog serios”.
Şi ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Jong-Sup, a avertizat, potrivit publicaţiei The Hill, că, în cazul în care Coreea de Nord ar lansa vreun atac nuclear, rezultatul ar fi „sfârşitul regimului Kim Jong-Un printr-o ripostă extrem de puternică şi decisivă a alianţei”.
Armata nord-coreeană a testat, joi dimineaţă, o rachetă balistică intercontinentală, dar, conform unor surse militare sud-coreene citate de CNN, testul a fost un eşec.
Întâlnirea are loc în contextul în care Phenianul continuă să provoace indignarea vecinilor săi din Pacific cu o serie de lansări de rachete. Noua rundă de teste, care a avut loc joi dimineață, ora locală, pare să includă un test eșuat cu rachetă balistică intercontinentală. Guvernul Japoniei a avertizat inițial că racheta va zbura deasupra Japoniei, dar Ministerul Apărării de la Tokyo a declarat ulterior că acest lucru nu s-a întâmplat. Racheta a călătorit aproximativ 466 de mile înainte de a cădea în marea Japoniei, mult mai puțin decât la o lansare din martie a aceleiași rachete care a parcurs peste 1.000 de mile.
Testele de joi au avut loc la o zi după ce miercuri Coreea de Nord a lansat nu mai puțin de 23 de rachete, un record, atrăgând condamnări rapide din partea Washingtonului, Seulului și Tokyo.
SUA și Coreea de Sud și-au prelungit exercițiile
La câteva ore de la ultimul test, SUA și Coreea de Sud au anunțat că vor prelungi un exercițiu al forțelor aeriene care fusese programat să se desfășoare de luni până vineri în această săptămână. Forțele aeriene ale Coreei de Sud au declarat că exercițiul a fost prelungit „ținând cont de recentele provocări ale Nordului”.
Exercițiile planificate de mult timp au înfuriat Phenianul, care le-a numit o provocare.
Exercițiul „Vigilant Storm” implică aproximativ 240 de avioane ale Forțelor Aeriene, Corpului de Marină și Armatei SUA, alături de avioane de luptă sud-coreene. Militarii intenționează să lanseze 1.600 de ieșiri, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de ieșiri pentru acest eveniment anual.
Oficialii administrației Biden s-au oferit să se întâlnească cu omologii lor nord-coreeni fără condiții prealabile, inclusiv potențiale întâlniri la Phenia. Coreea de Nord nu a răspuns încă pozitiv la această ofertă și, în schimb, a crescut ritmul testelor de armament. Washingtonul, Seulul și Tokyo se așteaptă ca Phenianul să efectueze al șaptelea test nuclear în viitorul apropiat.