În scrisoarea din 17 martie 2023, directorul Biroului pentru politica de neproliferare al Departamentului Energiei, Andrea Ferkile, îi spune directorului general al Rosatom că centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar „conţine date tehnice nucleare de origine americană, al căror export este controlat de către Guvernul Statelor Unite”.
Potrivit CNN, SUA impun controale la export asupra acelor echipamente, soft-uri şi tehnologii ce pot fi utilizate într-un mod care ar putea să submineze interesele de securitate naţională.
Centrala de la Zaporojie se află ilegal sub control rusesc
Această scrisoare vine în contextul în care centrala se află în continuare sub control rusesc. Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa și se află într-o parte a regiunii Zaporojie pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după invazia sa în Ucraina, în februarie anul trecut. Aceasta a fost deconectată de la rețeaua electrică din cauza bombardamentelor frecvente ale Rusiei, ceea ce a generat teamă cu privire la un posibil război nuclear. Niciunul dintre cele șase reactoare ale centralei nu funcționează în prezent.
Centrala este încă operată fizic de personal ucrainean, dar este gestionată de către Rosatom. De aceea, Departamentul pentru Energie a avertizat compania că este „ilegal” ca orice cetăţean sau entitate din Rusia să manipuleze tehnologia americană.
„Este ilegal, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite, ca persoanele neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la, cetăţenii ruşi şi entităţile ruseşti cum ar fi Rosatom şi filialele sale, să acceseze, să deţină, să controleze, să exporte, să stocheze, să confişte, să revizuiască, să reexporte, să expedieze, să transfere, să copieze, să manipuleze o astfel de tehnologie sau date tehnice sau să dea instrucţiuni sau să autorizeze pe alţii să facă acelaşi lucru, fără ca aceste entităţi ruseşti să devină beneficiari autorizaţi de către secretarul Departamentului pentru Energie al SUA”, se arată în scrisoare.
Nu este clar dacă Rosatom a răspuns la scrisoare, relatează CNN.
Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară a Departamentului Energiei a confirmat pentru CNN că scrisoarea este autentică.
CNN a contactat Rosatom pentru comentarii, fără a obține însă vreun răspuns.
SUA sprijină centrala nucleară de la Zaporojie
Postul de ştiri RBC Ucraina este cel care a relatat în premieră despre această scrisoare.
În altă scrisoare, din 24 octombrie 2022, se vorbește despre tehnologia exportată de către SUA pentru a fi utilizată la centrala de la Zaporojie, iar Andrea Ferkile reiterează că departamentul nu are „nicio înregistrare a vreunei autorizaţii actuale de transfer a acestei tehnologii şi date tehnice către orice cetăţean sau entitate din Rusia”.
Biroul pentru Energie Nucleară al Departamentului pentru Energie nu a ascuns niciodată sprijinul SUA pentru centrală şi a declarat pe site-ul său încă din iunie 2021 că „Statele Unite au contribuit la punerea în aplicare a unor noi proceduri şi operaţiuni de întreţinere a reactorului, menite să consolideze în cele din urmă securitatea energetică” în Ucraina.
Casa Albă a anunțat un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina
Miercuri, 19 aprilie, SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia.
Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că acest pachet, al 36-lea pe care Washingtonul îl oferă Kievului de la izbucnirea conflictului în februarie anul trecut, cuprinde în special cantităţi suplimentare de obuze pentru artilerie, de care Ucraina are mare nevoie şi care implică un mare consum de muniţii, potrivit Agerpres.
Anunțul vine în același timp cu primirea de către Kiev a sistemelor antiaeriene americane Patriot şi a tancurilor uşoare franceze AMX-10.