Statele Unite pun frână pe piaţa de gaze naturale lichefiate
Decizie majoră luată de Statele Unite privind piaţa mondială de gaze naturale lichefiate.
În contextul ameninţărilor privind criza climatică, preşedintele Joe Biden a anunţat un moratoriu ce vizează noi terminale pentru exportul de gaze naturale lichefiate (GNL). Mai precis, nu vor mai fi autorizate noi terminale.
Autorizaţiile de export vor mai fi emise de-abia după ce Departamentul american al Energiei va analiza fiecare proiect în parte. Se vor folosi noi criterii, însă actualizarea acestora va dura luni de zile.
Patru noi terminale de gaze naturale lichefiate vor fi efectiv blocate în această perioadă. Activiştii pentru mediu au primit cu bucurie această veste. Totuşi, există şi îngrijorări cu privire la echilibrul pe piaţa de gaze naturale. Reprezentanții din industrie critică decizia şi vorbesc despre locuri de muncă, dar și despre cererea de gaze naturale venită dinspre UE.
Noile criterii de autorizare nu vor afecta proiectele deja autorizate. Ele vor putea funcţiona fără probleme. Cum se vor actualiza criteriile? Secretarul de stat american pentru Energie a precizat că se va ţine cont de evoluţia pieţei, respectiv de cererea și oferta pe termen lung. Un alt element luat în calcul vor fi factorii de mediu.
În 2023, Statele Unite au devenit cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiat. În această ţară există șapte terminale operaționale de GNL care facilitează exportul.
Două obiective ale americanilor care par că se bat cap în cap
Momentul dezvoltării infrastructurii americane pentru exportul de gaze lichefiate a fost extrem de oportun. Uniunea Europeană a redus semnificativ importurile de gaze din Rusia. Apoi, a majorat cu 70% importurile de gaze lichefiate din alte surse, iar 40% au provenit din SUA.
Moratoriul asupra autorizării terminalelor de GNL ridică îngrijorări cu privire la riscul de aprovizionare cu gaz lichefiat al statelor europene, se arată într-o analiză publicată de RFI.
Capacitatea de export a SUA ar fi trebuit să crească de la 330 de milioane la 1,3 miliarde de metri cubi pe zi, dar noile reguli de funcționare ale instalațiilor de gaze vor întârzia atingerea acestui obiectiv.
Statele Unite se confruntă cu două obiective relativ contradictorii:
- securitatea energetică,
- protejarea mediului împotriva schimbărilor climatice.
Prin moratoriul din ianuarie 2024, prioritatea pare să fie protejarea mediului. Totuşi, asta va avea efecte vizibile pe piața gazului natural.
Industria energetică din Statele Unite a cerut administrației să renunțe la moratoriu. Au subliniat că acesta ar putea afecta negativ crearea de locuri de muncă și cererea de gaze din Europa.
De ce gazele naturale lichefiate reprezintă o problemă de mediu?
Procesul de lichefiere a gazului natural (GNL) este considerat mai poluant în comparație cu transportul prin conducte. El implică etape precum lichefierea, transportul și apoi regazeificarea.
În plus, gazele de șist din Statele Unite sunt obținute prin fracturare hidraulică, o procedură tehnologică cunoscută pentru impactul său asupra mediului, ceea ce atrage atenția organizațiilor de protecție a mediului.
În ultimele luni, în Statele Unite, grupurile care solicită anularea moratoriului au devenit din ce în ce mai vocale. Argumentul principal este necesitatea de gaze naturale a statelor europene, care și-au redus semnificativ importurile din Rusia și se bazează pe gazul provenit din America.
De asemenea, spun analiștii, decizia administrației americane permite altor furnizori, precum Qatar, Iran sau chiar Rusia, să aibă acces pe piață.
De cealaltă parte a Oceanului Atlantic, ţările din Europa nu par deloc îngrijorate. Nu a fost o iarnă grea, astfel că a existat un consum relativ scăzut de gaze, iar depozitele au cantităţi suficiente în acest moment.
Există şi alternative la gazul rusesc. Qatarul, spre exemplu, are deja proiecte în curs de desfășurare pentru a-și crește capacitatea de export pentru gazele naturale lichefiate cu 85% până la sfârșitul deceniului.