Totuşi, ţinând cont că Gaddafi riscă să fie inculpat de Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga pentru atrocităţile comise împotriva propriului popor de la începutul rebeliunii, responsabilii americani nu au la dispoziţie decât o listă scurtă cu potenţiale ţări de destinaţie.

Trei responsabili ai administraţiei lui Barack Obama au declarat pentru New York Times că se încearcă găsirea unei ţări care nu a semnat sau ratificat Tratatul de la Roma, care obligă statele să predea orice persoană inculpată de CPI.

Gaddafi ar putea astfel să găsească refugiu într-o ţară din Africa, unde jumătate dintre state nu au semnat tratatul.

‘Am tras câteva învăţăminte din Irak, şi unul dintre cele mai importante este că libienii trebuie să-şi asume responsabilitatea schimbării regimului, nu noi’, a declarat pentru cotidian un înalt responsabil al administraţiei Obama.

‘Ceea ce încercăm să facem este pur şi simplu să găsim un mijloc de a organiza un deznodământ paşnic’, a adăugat el.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la 27 februarie o rezoluţie care impune sancţiuni împotriva regimului Gaddafi şi cer sesizarea CPI pentru ‘încălcări sistematice ale drepturilor omului’ şi atacuri împotriva populaţiei civile care ‘ar putea constitui crime împotriva umanităţii’.

Vineri, preşedinţii francez, Nicolas Sarkozy, şi american, Barack Obama, precum şi premierul britanic David Cameron au cerut plecarea colonelului Gaddafi, într-un articol comun publicat de patru cotidiene.

‘Nu este vorba despre înlăturarea lui Gaddafi cu forţa. Dar este imposibil să ne imaginăm că Libia ar putea avea un viitor cu Gaddafi (…) Este de neconceput ca cineva care a dorit să-şi masacreze poporul să joace un rol în viitorul guvern libian’, afirmă cei trei lideri.

SURSA: Agerpres