‘Sectorul financiar chinez este în continuare dominat de marile bănci publice care preferă să acorde împrumuturi marilor companii publice şi este marcat de un control total al ratelor de dobândă aplicate depozitelor’, a declarat ministrul american de finanţe Timothy Geithner.
Potrivit lui, ‘acest sistem limitează câştigurile celor care economisesc la niveluri mai scăzute decât cele ale inflaţiei, ceea ce îi forţează să economisească de o manieră excesivă pentru a reuşi să îşi atingă obiectivele financiare’, a explicat şeful Trezoreriei, care urmează să se deplaseze la Beijing săptămâna viitoare împreună cu secretarul de stat Hillary Clinton.
Geithner a făcut aceste declaraţii într-un discurs rostit în cadrul formului Commonwealth Club of California la San Francisco al cărui text a fost transmis presei.
Cu toate că s-a declarat încurajat de decizii recente ale Chinei precum aceea de a-şi extinde raza de schimb a monedei sale, Geithner a notat că mulţi americani supraevaluează puterile Chinei. Beijingul se confruntă cu provocări formidabile, printre care aceea a unei populaţii îmbătrânite, creşterea costului muncii şi un sistem bancar ineficient. ‘Provocările pe care le au în faţă sunt cu adevărat dure’, a apreciat el. ‘Ceea ce pare puternic în China, nu este chiar aşa de puternic’, a conchis ministrul.
SURSA: Agerpres