Administraţia Joseph Biden a cerut, luni, Rusiei să oprească activităţile militare în jurul centralelor nucleare din Ucraina, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de acţiuni riscante în apropierea instalaţiilor atomice.
SUA solicită oprirea operaţiunilor militare din apropierea centralei
„Continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operaţiunile militare în incinta şi în jurul centralelor nucleare ucrainene şi să ofere controlul acestora Ucrainei. Confruntările militare în jurul unei centrale nucleare sunt periculoase. Din fericire, nu avem indicaţii despre vreo creştere anormală a nivelului de radioactivitate”, a declarat luni după-amiază Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.
Însă Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de câteva zile de efectuarea unor bombardamente în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată din martie de armata rusă.
Rusia susţine că armata ucraineană a atacat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică o linie de înaltă tensiune din apropierea Centralei nucleare Zaporojie. Aceste bombardamente ale forţelor militare ucrainene „au un potenţial extrem de periculos şi pot avea consecinţe catastrofale pentru o zonă vastă, inclusiv pentru teritoriul european”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde. Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat Kievul că „încearcă să ia ostatică întreaga Europă”, conform agenţiei Reuters.
Atacurile asupra instalaţiilor Centralei nucleare Zaporojie nu pot fi verificate în mod independent. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) consideră „din ce în ce mai alarmante” informaţiile despre situaţia de la Centrala atomoelectrică Zaporojie.
Un nou sprijin financiar pentru Ucraina
Statele Unite ale Americii vor oferi încă 4,5 miliarde de dolari guvernului ucrainean, a anunțat luni Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), conform Sky News.
Finanțarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA prin intermediul Băncii Mondiale, va ajuta guvernul ucrainean să își mențină funcțiile esențiale, inclusiv asistența socială și financiară pentru populația săracă în creștere, pentru copiii cu dizabilități și pentru milioanele de persoane strămutate în interiorul țării pe fondul războiului.
Această sumă ridică sprijinul bugetar al SUA de la invazia Rusiei la 8,5 miliarde de dolari și urmează transferurilor anterioare de 1,7 miliarde de dolari în iulie și de 1,3 miliarde de dolari în iunie, a precizat USAID.
„Statele Unite rămân angajate să sprijine Ucraina și poporul său în urma războiului neprovocat și nejustificat al Rusiei”, a declarat USAID într-un comunicat.
Injecția de bani vine în contextul în care războiul din Ucraina a intrat în cea de-a șasea lună, cu milioane de ucraineni strămutați și cu autoritățile avertizând asupra unor probabile penurii de gaze la iarnă.