Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că cererile de ajutoare de şomaj au crescut cu 66.000 săptămâna trecută, până la 374.000, cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii martie. California, unde administraţia se confruntă în continuare cu probleme tehnice în modernizarea computerelor sale, a fost responsabilă pentru jumătate din noile cereri, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Muncii. În plus, alte 15.000 de cereri au venit de la angajaţii non-federali afectaţi de închiderea parţială a guvernului federal, susţin analiştii.
Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca cererilor de ajutoare de şomaj să crească până la 310.000.
Media ultimelor patru săptămâni a numărului de solicitări, considerată un indicator mai elocvent al tendinţei pieţei muncii, a crescut cu 20.000, până la 325.000 cereri.
‘Imaginea de asambla este în continuare că piaţa muncii se îmbunătăţeşte, dar nu atât de mult pe cât se credea anterior’, a declarat Paul Ashworth, economist la Capital Economics în Toronto.
Imediat după publicarea acestor date, dolarul american s-a depreciat în raport cu euro, traderii apreciind că aceste date vor determina Rezerva Federală să continue, cel puţin pentru o vreme, programul de achiziţii de obligaţiuni.
În luna iunie a acestui an, Preşedintele Fed, Ben Bernanke declara că Fed ar dori să reducă treptat injecţiile de lichidităţi urmând să le oprească complet în momentul în care rata şomajului va ajunge la 7%, lucru care ar urma să se întâmple până la mijlocul lui 2014.
În luna august rata oficială a şomajului în SUA se situa la 7,3%. Publicarea datelor pentru luna septembrie a trebuit să fie amânată din cauza închiderii parţiale a guvernului.
SURSA: Agerpres