Nivelul capitalului minim propus de autorităţi are ca obiectiv reducerea riscurilor din sistemul bancar şi rezolvarea aşa numitei probleme ‘too big to fail’ – bănci considerate ‘prea mari pentru a da faliment’, pe care Guvernul ar putea fi forţat să le salveze în cazul prăbuşirii.

Dar cele opt bănci – JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc, Bank of America Corp, Wells Fargo & Co, Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley, Bank of New York Mellon Corp şi State Street Corp – susţin că noile reglementări le afectează competitivitatea faţă de rivalele lor din străinătate, care trebuie să îndeplinească cerinţe mai puţin stricte privind capitalul. Reglementările se aplică băncilor care au active totale consolidate de peste 700 miliarde de dolari sau active în custodie de peste 10.000 miliarde de dolari.

Noile reglementări impun ca minimul efectului de pârghie (leverage ratio), limita fondurilor pe care le poate împrumuta banca pentru a-şi finanţa afacerile, să fie de 6% din activele totale, faţă de 3% fixată de reglementările Basel III.

‘Un minim de 3% al efectului de pârghie nu ar fi diminuat semnificativ creşterea gradului de îndatorare în anii care au precedat recentei crize’, a declarat Martin Gruenberg, şeful Comisiei federale de asigurare a depozitelor bancare (FDIC).

Băncile au termen până în ianuarie 2018 să îndeplinească noile cerinţe. FDIC consideră că nu ar trebui să fie foarte dificil pentru marile bănci să îndeplinească aceste reglementări. Băncile au făcut lobby faţă de aceste modificări, susţinând că le va afecta capacitatea de a acorda credite, însă experţii susţin că majoritatea marilor bănci şi-au majorat deja rezervele de capital.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA (Fed) a aprobat majorarea capitalului pe care băncile să-l ţină în rezervă pentru a face faţă unor pierderi neaşteptate, în ideea de a evita o repetare a crizei financiare din 2008.

Cei şapte guvernatori ai Fed au aprobat în unanimitate un proiect de 792 de pagini, cunoscut sub denumirea Basel III, convenit în 2010. Normele Basel III ar urma să oblige băncile să-şi constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea împrumuturilor pe care le acordă, faţă de 2% în prezent. Pentru a putea intra în vigoare, noile norme de capital Basel III trebuie aprobate şi de Comisia federală de asigurare a depozitelor bancare (FDIC) şi de Biroul de control al monedei (OCC).

‘Graţie acestor revizuiri la normele noastre de capital, organizaţiile bancare vor putea să facă faţă perioadelor de stres financiar, contribuind astfel la sănătatea de ansamblu a economiei americane’, a declarat preşedintele Fed, Ben Bernanke.
Sursa: Agerpres