Potrivit raportului, cheltuielile alocate pentru agenţia vamală şi de protejare a frontierelor şi pentru programul US Visit – programul principal al Departamentului Securităţii Interne de stocare a amprentelor digitale şi fotografiilor vizitatorilor străini – le-au depăşit cu aproape un sfert pe cele pentru FBI, Administraţia pentru combatarea drogurilor, Serviciul Secret, Serviciul şerifilor şi Biroul pentru reglementarea alcoolului, tutunului, armelor de foc şi explozivilor, cifrate la circa 14,4 miliarde de dolari, scrie Agerpres.

"Astăzi, aplicarea legii în domeniul imigraţiei poate fi văzută drept principala prioritate a guvernului federal în materie de aplicare a legii, luând în considerare alocările bugetare, acţiunile operative şi numărul de cazuri’, a subliniat Doris Meissner, de la MPI, fost comisar în cadrul Serviciului pentru naturalizare şi imigraţie.
Potrivit autorilor raportului, datele demonstrează eficienţa controalelor mai stricte la frontiere, susţinute atât de republicani, cât şi de democraţi. Anul 2012 a consemnat un nivel record al deportărilor, dar şi cele mai puţine arestări din ultimii 40 de ani la graniţa cu Mexicul.

Institutul pentru politici de migraţie atrage însă atenţia asupra necesităţii unei reforme mai largi a imigraţiei. După un eşec din acest punct de vedere în primul său mandat, preşedintele Barack Obama a promis să introducă în 2013 o legislaţie care să revizuiască "sistemul de imigraţie defect".

Susţinătorii reformei imigraţiei consideră că celor 11 milioane de străini fără documente legale ar trebui să li se ofere o perspectivă de a obţine cetăţenia americană. Adversarii reformei sunt însă de părere că aceasta i-ar recompensa pe imigranţii care au intrat în mod ilegal pe teritoriul SUA.