SUA: Consilierul prezidenţial pentru Securitate naţională, Michael Flynn, a demisionat

Consilierul preşedintelui american Donald Trump pentru securitate naţională, Michael Flynn, a demisionat luni seară, a anunţat un responsabil cu rang înalt din cadrul administraţiei de la Washington, scriu agenţiile internaţionale de presă. Generalul în retragere Keith Kellogg, care a fost şef al statului-major al Consiliul Naţional de Securitate, a fost numit în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională; Foto: Reuters

Michael Flynn, consilier pentru securitatea naţională a preşedintelui Donald Trump, este acuzat de contacte nepotrivite cu Rusia în timp ce preşedintele Obama era încă în funcţie.

În scrisoarea de demisie, Michael Flynn a recunoscut că 'a înşelat din neatenţie pe vicepreşedintele ales (Mike Pence) şi pe alte persoane cu informaţii incomplete despre discuţiile sale telefonice cu ambasadorul Rusiei'. Generalul în rezervă Joseph Kellogg va asigura interimatul acestui post strategic cu mai puţin de o lună după sosirea la putere a lui Trump, scrie Reuters.

"Din păcate, din cauza ritmului rapid al evenimentelor, din nebăgare de seamă, am informat incomplet pe vicepreşedintele ales şi alte persoane despre convorbirile mele telefonice cu ambasadorul Rusiei", a declarat Michael Flynn în scrisoarea sa de demisie publicată de Casa Albă, conform DPA.

Concret, chiar în moment în care administraţia Obama ordona la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut sancţiuni împotriva Rusiei pentru presupusa ei ingerinţă în alegerile americane, Michal Flynn îl asigura pe ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, că preşedintele ales Donald Trump va fi mult mai puţin sever.

Potrivit Washington Post şi New York Times, aflate la originea acestor dezvăluiri făcute vineri, astfel de discuţii erau potenţial ilegale.

În timpul acestor discuţii telefonice cu ambasadorul Rusiei, Michael Flynn era deja la vremea respectivă în acest post central în elaborarea politicii externe şi de securitate pe lângă viitorul preşedinte american. Dar echipa Trump era încă în plină perioadă de tranziţie, cu trei săptămâni înainte de a prelua oficial puterea.

Factor agravant, Michael Flynn indusese în eroare propria sa tabără, în special pe Mike Pence, viitorul vicepreşedinte. El declarase de fapt la începutul lunii ianuarie că discuţia cu ambasadorul nu se referise la sancţiuni, afirmaţie reluată public de Mike Pence.

Solicitat să precizeze dacă preşedintele Trump era la curent că Flynn disctase despre sancţiuni cu ambasadorul rus, purtătorul de cuvânt Sean Spicer a răspuns categoric luni:'Nu, absolut deloc'.

Încă de luni, democraţii din Congres ceruseră demiterea fostului general pentru aceste acuzaţii "aiuritoare", colegii lor republicani preferând să se abţină de la comentarii.

O certitudine: consilierii preşedintelui Trump nu s-au înghesuit să-l apere pe Michael Flynn în cursul weekend-ului. Abia luni după-amiază, o consilieră apropiată lui Donald Trump a încercat să risipeasă tensiunea, asigurând pe MSNBC că fostul soldat beneficia de 'încrederea totală a preşedintelui'.

Fostul general a susţinut totdeauna ideea unei relaţii mai apropiate cu Rusia. Şi aceste convorbiri private cu ambasadorul rus aveau loc în timp ce SUA tocmai descopereau posibila ingerinţă a Moscovei în campania prezidenţială americană cu scopul de a-l susţine pe Donald Trump. AGERPRES