Administraţia de la Washington nu se aşteaptă la câştiguri teritoriale semnificative ale Rusiei în Ucraina anul acesta, în contextul în care controlul asupra unor mici porţiuni teritoriale s-ar putea modifica în următoarele săptămâni.

Oficialul din SUA dă slabe șanse Rusiei

„Controlul asupra unor mici porţiuni teritoriale s-ar putea modifica în următoarele săptămâni, dar nu observ indicii că ruşii ar putea traversa Ucraina şi să obţină câştiguri teritoriale importante în cursul acestui an”, a declarat Colin Kahl, conform informațiilor transmise de lemonde.fr

Amintim că autoritățile din SUA furnizează asistenţă militară Ucrainei, dar refuză să ofere avioane de vânătoare F-16. Potrivit informațiilor oferite de Colin Kahl, livrarea de avioane de vânătoare şi instruirea piloţilor ucraineni ar dura între 18 şi 24 de luni, astfel că nu ar fi oportună.

Priorităţile Washingtonului în relaţia cu Ucraina rămân furnizarea de sisteme antiaeriene

De asemenea, costurile mari ale aparatelor ar consuma rapid bugetul obţinut de Administraţia Joseph Biden pentru asistenţa militară destinată Ucrainei.

„Pentru mine, este greu să le spun membrilor Congresului sau poporului american că cea mai bună utilizare a fondurilor în acest moment ar fi pe avioane F-16”, a explicat Colin Kahl.

Totodată, reprezentantul Pentagonului a subliniat că priorităţile Washingtonului în relaţia cu Ucraina rămân furnizarea de sisteme antiaeriene, piese de artilerie şi echipamente blindate.

Ucraina a anunțat care sunt condițiile în care se poate vorbi despre planuri de pace cu Rusia

Consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev spune că nu se poate vorbi de niciun plan de pace care să prevadă încetarea imediată a focului până când trupele ruse nu se vor retrage de pe teritoriul Ucrainei.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Twitter, Mihailo Podoliak spune că „o ‘încetare imediată a focului’ este o bombă cu ceas. Pe acest lucru insistă Rusia pentru a ‘îngheţa conflictul’, pentru a-şi conserva controlul asupra teritoriilor ocupate şi a-şi consolida capacitatea militară”.

„În nouă ani (n.red. care s-au scurs din 2014, când Moscova a început de fapt agresiunea împotriva Ucrainei prin anexarea Crimeii şi instigarea conflictului din Donbas), noi am aflat costul sângeros al ‘încetării focului’. De aceea, niciun fel de ‘planuri de pace’ nu pot exista înainte de retragerea trupelor ruse din Ucraina”, a mai precizat Mihailo Podoliak în mesajul de pe rețelele de socializare.