Statele Unite au acumulat, în primele nouă luni ale anului fiscal 2008-2009, încheiate la finele lunii iunie, un deficit bugetar record de peste 1.000 de miliarde de dolari, de aproape patru ori mai mare decât cel înregistrat în primele trei trimestre ale perioadei anterioare de raportare.

Cifra uriaşă, cea mai mare înregistrată după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, subliniază deteriorarea gravă a sistemului finanţelor publice din SUA, notează Mediafax.

În luna iunie, deficitul s-a plasat la 94,32 miliarde de dolari, după recordul istoric de 194 miliarde de dolari înregistrat în februarie, a declarat un reprezentant al Departamentului Trezoreriei.

Iunie este a noua lună consecutivă în care guvernul american raportează deficit bugetar. În plus, în luna iunie a anului trecut, Statele Unite au înregistrat un excedent bugetar de 33,55 miliarde de dolari.

Cauze: recesiunea şi planurile de salvare şi relansare

Cea mai lungă perioadă de deficit înregistrată în Statele Unite s-a întins pe parcursul a 11 luni, aminteşte Mediafax.

Golul uriaş de finanţare înregistrat în acest an a fost determinat de recesiune şi de programele de stimulare economică şi salvare a companiilor introduse de guvern.

Programul de salvare a băncilor introdus de administraţia Bush, de 700 miliarde de dolari, şi programul de stimulare economică implementat de Obama, de 787 miliarde de dolari, reprezintă două iniţiative record pentru Statele Unite.

Unii economişti de pe Wall Street estimează un deficit de 1.500 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2008-2009, care se va încheia în septembrie.

Casa Albă a estimat, în luna mai, un deficit de 1.840 miliarde de dolari pentru această perioadă, faţă de 459 miliarde de dolari în perioada de raportare 2007-2008, în contextul celei mai severe şi prelungite recesiuni din ultima jumătate de secol.