Începând din anul 1975, Franţa a fost principalul partener comercial al Germaniei, o dovadă a legăturilor politicile şi economice strânse între primele două economii europene. Însă, anul trecut, deprecierea euro şi aprecierea dolarului, cumulate cu relansarea economiei americane, au dus la creşterea puternică a schimburilor transatlantice ale Germaniei.
'Potrivit datelor preliminare, volumul cumulat al exporturilor şi importurilor între Germania şi SUA a atins 173,2 miliarde euro. Aceasta înseamnă că Statele Unite au fost cel mai important partener comercial al Germaniei în 2015, urmate de Franţa, cu un volum al schimburilor comerciale de 170,1 miliarde euro, şi Olanda, cu 167,6 miliarde de euro', informează Destatis.
În schimb, Germania rămâne de departe cel mai mare partener comercial al Franţei, în 2015 aproximativ 16% din exporturile franceze mergând spre Germania, ţară de unde au provenit 17% din importurile Franţei.
Pentru Anton Boerner, preşedintele Federaţiei Exportatorilor Germani (BGA), este vorba de "un moment de cotitură şi un fenomen pe termen lung", chiar dacă Franţa va rămâne unul dintre partenerii comerciali importanţi ai Germaniei.
În timp ce exporturile Germaniei spre Franţa au crescut cu 2,3% în 2015, comparativ cu 2014, până la 103 miliarde euro, iar importurile din Franţa au înregistrat o creştere de 0,4% în ritm anual până la 67 miliarde euro, exporturile Germaniei spre SUA au urcat cu 19%, până la 114 miliarde de euro, iar importurile de produse americane s-au majorat cu peste 20% până la 59 miliarde euro.
Datorită politicii monetare ultra-relaxate a Băncii Centrale Europene (BCE), anul trecut moneda euro a pierdut teren în raport cu dolarul, o evoluţie care, deşi a redus valoarea exporturilor în dolari, a stimulat vânzările ţărilor europene în afara zonei euro.
AGERPRES