SUA este acum cel mai mare exportator de GNL din lume

Comparativ cu a doua jumătate a anului 2021, exporturile de GNL din SUA au crescut cu 12% în prima jumătate a anului 2022, în medie 11,2 miliarde picioare cubice / zi (Bcf/d).

Exporturile au continuat să crească din trei motive – creșterea capacității de export de GNL, creșterea prețurilor internaționale la gaze naturale și GNL și creșterea cererii la nivel mondial, în special în Europa, conform modernpowersystems.com

Potrivit estimărilor EIA, capacitatea instalată de export de GNL din SUA s-a extins cu 1,9 miliarde picioare cubice /zi nominal (cu un vârf de 2,1) din noiembrie 2021. Extinderile de capacitate au inclus un al șaselea tren la Sabine Pass LNG, 18 noi trenuri de lichefiere la scară medie la Calcasieu Pass LNG și creșterea capacității de producție la instalațiile Sabine Pass și Corpus Christi LNG. Până în iulie 2022, AIE estimează că capacitatea de lichefiere a GNL din SUA era în medie de 11,4 miliarde picioare cubice/zi, cu o capacitate maximă pe termen scurt de 13,9 miliarde picioare cubice pe zi.

Prețurile internaționale ale gazelor naturale și GNL au atins niveluri record

Prețurile internaționale ale gazelor naturale și GNL au atins niveluri record în ultimul trimestru al anului 2021 și în prima jumătate a anului 2022. Prețurile în cadrul Bursei TTF din Olanda se tranzacționează la niveluri record din octombrie 2021. TTF a avut o medie de 30,94 dolari pe MMBtu (Milioane Unități Termice Britanice) în prima jumătate a anului 2022. Prețurile spot ale GNL în Asia au fost, de asemenea, ridicate, în medie $ 29.50 / MMBtu în aceeași perioadă.

De la sfârșitul anului trecut, țările din Europa au importat din ce în ce mai mult GNL pentru a compensa scăderea importurilor prin conducte din Rusia și pentru a umple rezervele de gaze naturale, care sunt la un nivel scăzut fără precedent. Importurile de GNL în UE și în Regatul Unit au crescut cu 63% în prima jumătate a anului 2022, ajungând la o medie de 14,8 miliarde picioare cubice/zi.

Cele mai multe exporturi au fost direcționate către UE și Regatul Unit în primele cinci luni ale acestui an, reprezentând 71%, sau 8,2 Bcf/d, din totalul exporturilor din SUA. La fel ca în 2021, Statele Unite au trimis cel mai mult GNL către UE și Regatul Unit în prima jumătate a anului, furnizând 47% din cele 14,8 Bcf/d din totalul importurilor de GNL ale Europei, urmate de Qatar, cu 15%, Rusia, cu 14%, și patru țări africane combinate, cu 17%.

În iunie, SUA au exportat cu 11% mai puțin GNL decât media exporturilor de 11,4 Bcf/d în primele cinci luni din 2022, în principal ca urmare a unei întreruperi neplanificate a instalației de export de GNL Freeport. Se preconizează că Freeport LNG va relua parțial operațiunile de lichefiere la începutul lunii octombrie a acestui an.

Utilizarea capacității de vârf la cele șapte instalații de export de GNL a fost în medie de 87% în prima jumătate a anului 2022, în principal înainte de oprirea Freeport LNG, ceea ce este similar cu utilizarea medie din 2021.