Acest melanj de secrete adunate în ultimele săptămâni de agențiile de spionaj americane, cu imagini din satelit, a dat startul unui efort fără precedent al Washington-ului de a folosi serviciile de informații americane pentru a modela câmpul de luptă al celui mai sângeros conflict din Europa, din ultimele decenii, susțin jurnaliștii NBC News.
Practic, potrivit NBC, prin aceste informații desecretizate ca parte a unui război informațional împotriva Rusiei, asistăm la o ruptură a administrației Biden cu trecutul recent. Administrația SUA a făcut acest lucru chiar și când informațiile nu erau solide, pentru a-i da bătăi de cap președintelui Vladimir Putin.
Coordonate de Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, desecretizările, fără precedent pentru o administrație americană, au fost atât de voluminoase, încât Biroul Directorului de Informații Naționale a fost nevoit să aducă la muncă mai mulți oameni pentru a lucra la procesul de declasificare, ”curățând” informațiile, astfel încât să nu fie expusă nicio sursă.
Observatorii cred că este o strategie îndrăzneață și de succes, deși nu una lipsită de riscuri.
Uimitoare demonstrație a serviciilor de informații
„Este cea mai uimitoare demonstrație a serviciilor de informații, ca instrument al puterii de stat, pe care am văzut-o după criza rachetelor din Cuba”, a spus Tim Weiner, autorul unei istorii a CIA din 2006. „Cu siguranță a tocit și a dezamorsat armamentul de dezinformare al Kremlinului”, crede el.
Cu patru zile înainte de sfârșitul crizei rachetelor din Cuba, din 1962, SUA au publicat imagini ale avioanelor-spion pentru a arăta că Uniunea Sovietică a dislocat rachete nucleare nu departe de coasta Floridei.
Acum, administrația Biden a început să dea publicității o avalanșă de informații despre ceea ce susținea că sunt planurile și intențiile lui Putin, înainte de începerea invaziei.
Informațiile ca armă
”Ideea este de a preveni și a perturba tactica Kremlinului, de a-i complica campania militară, și a submina propaganda Moscovei”, a spus un oficial al guvernului occidental familiarizat cu strategia americană de-acum.
Unii oficiali americani au recunoscut că SUA au folosit informațiile ca armă chiar și atunci când exista o încredere limitată în acuratețea informațiilor. Uneori, au fost folosite aceste informații, chiar dacă nu erau credibile, pentru un efect de descurajare și doar „pentru a încerca să se intre în mintea lui Putin”.
Unii oficiali consideră însă că încercarea de a pătrunde în mintea lui Putin este un exercițiu lipsit de sens, pentru că el va face oricum ce dorește.
Cel mai mare succes al ofensivei informaționale americane ar fi fost amânarea invaziei cu săptămâni sau chiar cu luni. Și asta grație unor predicții și informații precise privind momentul în care Rusia intenționa să atace.
Dezvăluirea ca factor de descurajare
Pe măsură ce războiul din Ucraina a continuat, administrația SUA a folosit serviciile de informații pentru a avertiza asupra posibilelor acțiuni ale Rusiei și a atrage atenția asupra eșecurilor militare ruse.
Uneori, administrația Biden a lansat informații mai puțin credibile. Săptămâna trecută, oficialii SUA declarau că au informații care sugerează că Putin este indus în eroare de proprii consilieri, cărora le este frică să-i spună adevărul.
Dar unii oficiali americani au explicat că aceste informații nu sunt concludente, fiind bazate mai mult pe analize decât pe dovezi concrete. Într-o altă dezvăluire, oficialii americani afirmau că unul dintre motivele pentru care nu se vor trimite avioane de luptă Ucrainei ar fi că serviciile de informații au avertizat că Rusia va considera asta o escaladare a conflictului.