Klaus Iohannis, întrevedere cu liderii globali aliați pe tema Războiului din Ucraina
Klaus Iohannis a participat marți, alături de alți lideri internaționali din state membre UE, NATO și G7, la consultările politice organizate de Joe Biden. Aceasta a fost o nouă rundă de consultări, susținută în format restrâns.
Din comunicatul de presă emis de Administrația Prezidențială, aflăm că la discuții au mai participat importanți lideri precum: „Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rishi Sunak, Prim-Ministrul Italiei, Georgia Meloni, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida, Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, ministrul afacerilor externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Consiliului European, Charles Michel”.
Îmtrevederea a avut ca temă coordonarea eforturilor aliate și transatlantice în ceea ce privește războiul ruso-ucrainean. A doua rundă de consultări a avut loc mai ales din cauza „evoluțiilor recente din teatrul de război din Ucraina, inclusiv al atacurilor asupra infrastructurii civile din apropierea României”, potrivit Administrației Prezidențiale.
Liderii au discutat despre măsurile care vor fi luate în următoarea perioadă pentru sprijinirea Ucrainei. Totodată, au fost analizate și măsurile pentru determinarea încetării războiului. Liderii au pus un accent special pe securitatea alimentară și a lanțurilor critice de aprovizionare.
Președintele României a cerut încetarea atacurilor asupra porturilor din apropierea României
Klaus Iohannis a subliniat în fața celorlalți lideri că atacurile Rusiei în apropierea granițelor românești trebuie să înceteze. El le-a denunțat drept crime de război care au scopul distrugerii depozitelor de cereale și a infrastructurii.
Totodată, Iohannis a prezentat acțiunile întreprinse de autoritățile românești pe plan național. Printre ele, a amintit „întărirea măsurilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre”.
O altă solicitare a președintelui României a fost „intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră”, anunță Administrația Prezidențială. El a cerut capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor și sporirea capacităților de apărare aeriană.
Iohannis și-a reafirmat angajamentul față de Ucraina. El a precizată că România își va menține sprijinul pe toate palierele, atât timp cât va fi nevoie. La rândul său, președintele României a obținut angajamentul SUA față de securitatea țării noastre:
„Președintele Statelor Unite și liderii participanți au exprimat apreciere deosebită și susținere pentru eforturile depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, inclusiv, printre altele, pentru demersul de antrenare în România a piloților ucraineni de avioane F-16. De asemenea, Președintele Biden a reiterat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea României și a celorlalți aliați de pe Flancul Estic, evocând inclusiv recenta desfășurare în țara noastră de avioane de luptă americane F-16 suplimentare”, anunță Administrația Prezidențială.