După mai mult de un an de examinare a acestor măsuri controversate din punct de vedere politic, Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a dat asigurări că noile reglementări nu se vor aplica decât centralelor viitoare şi că centralele pe cărbuni existente îşi vor putea continua activitatea dacă vor fi aduse în conformitate cu noile reguli.
"Pentru moment, nu există nicio limitare a volumului de poluare generat de dioxidul de carbon pe care centralele viitoare sunt autoritate să îl emită. Iar ameninţările pe care le reprezintă schimbarea climatică pentru sănătate şi economie continuă să crească", a explicat Lisa Jackson, directoarea EPA, într-un comunicat.

EPA va detalia măsurile în cadrul zilei de marţi. Împreună, centralele şi rafinăriile sunt responsabile pentru aproape 40% din emisiile de gaze cu efect de seră în SUA.

Administraţia preşedintelui Barack Obama s-a angajat să reducă emisiile de dioxid de carbon, însă eforturile sale au fost dejucate de sectorul energetic şi rivalii săi din partidul republican, unii dintre membrii acestuia punând la îndoială realitatea schimbării climatice.
Sursa: Agerpres