În eseul celor doi, citat de către Bloomberg și Xinhua, circa jumătate din această sumă o reprezintă veniturile ratate din cauza recesiunii induse de măsurile de carantină şi restul sunt efectele economice ale deceselor premature şi ale impactului avut de pandemie asupra sănătăţii mintale şi fizice, se arată în articolul publicat luni online în Journal of the American Medical Association.
Conform autorilor, pierderile economice vor fi de patru ori mai mari decât costurile Marii Recesiuni şi de peste două ori mai mari decât cheltuielile totale ale SUA cu toate războaiele purtate de la 11 septembrie 2001 încoace, incluzându-le aici pe cele din Afganistan, Irak şi Siria.
Pierderi uriașe pentru familii
Pentru o familie formată din patru persoane, pierderile estimate vor fi de aproape 200.000 de dolari, menţionează cei doi economişti.
„Pierderile financiare uriaşe generate de COVID-19 sugerează o regândire fundamentală a rolului guvernului în pregătirea pentru o situaţie de pandemie„, notează Cutler şi Summers.
Autorii subliniază importanţa testării pe scară largă şi a depistării şi izolării contactelor, apreciind că investiţiile în aceste demersuri „pot aduce beneficii de cel puţin 30 de ori mai mari” faţă de costurile iniţiale.
Testarea, identificarea contactelor şi izolarea trebuie aplicate permanent şi nu abandonate când încep să dispară preocupările legate de COVID-19, conchid Summers şi Cutler.
Cel mai mare număr de infectări din ultimele 2 săptămâni
Pe data de 10 octombrie, Universitatea Johns Hopkins venea cu un nou bilanț- 57.420 de cazuri în doar 24 de ore, cel mai ridicat bilanț din data de 14 august. Atunci numărul de cazuri a fost de 64.601.
Un expert infecționist a declarat pentru CNN că statul Florida, care a devenit pe perioada verii epicentrul epidemie din SUA, se va confrunta cu „răbufnire puternică a epidemiei”. Totuși, în acest context, statul a redeschis barurile și restaurantele la sfârșitul lunii trecute, iar în ultimele două zile a raportat cumulat peste 6.000 de cazuri, scrie Digi 24.